Новата американска администрация все още няма ясно формулирана политика спрямо

...
Новата американска администрация все още няма ясно формулирана политика спрямо
Коментари Харесай

US анализатори със силни думи за промяната на границите на Балканите и как Русия катастрофира в Черна гора и Македония

Новата американска администрация към момента няма ясно дефинирана политика по отношение на Западните Балкани. В същото време на Европейски Съюз не му доближават „ моркови “, с цел да стимулира балканските страни при осъществяване на нужните промени. Поради тази аргументи още веднъж европейската интеграция е най-хубавият път за района за унищожаване на съветските трудности. Това беше общото мнение на американските аналитици по време на полемиката „ Западните Балкани – внимателен баланс “, която се организира в Центъра „ Удроу Уилсън “, съобщи БГНЕС.

След бавния прогрес Западните Балкани още веднъж се оказаха във фокуса на западните медии, само че в подтекста на стагнацията и незадоволително демократични институции и прояви на стабилокрация, където Европа и Съединени американски щати толерират властнически водачи, тъй като подсигуряват мир и непоклатимост.

Според Даниел Сървър сега Вашингтон и Съединени американски щати нямат ясно дефинирана политика за Балканите:

„ Все още нямаме ясно обръщение за Балканите. За мен това не е изненада, тъй като съществуват или има доста други цели за американската администрация преди Балканите. Но съгласно мен е належащо да се направи нещо и се надявам да има препотвърждение на европейската вероятност за Балканите – участие в Европейски Съюз и НАТО в в този момент съществуващите граници “, сподели той.

Поради Брекзит, мигрантската рецесия и увеличаващият се популизъм Европейски Съюз не се концентрира върху Западните Балкани, считат аналитиците.

За тези страни участието в НАТО е доста значимо в кратковременен проект. Но този развой е блокиран по разнообразни аргументи – заради разногласието за името на Македония с Гърция, публичното мнение в Сърбия, където болшинството е против това, напомня Сървър.

В същото време Русия употребява този вакуум: „ Виждаме доста интензивни и добре финансирани начинания на „ меката “ мощ, може да приказваме за осведомителна война в района от страна на Руската федерация. „ Спутник “ е доста деен, „ Russia today “ - също, само че „ Спутник “ е доста по-голям, тъй като излиза на няколко локални езика. В същото време имаме разнообразни неправителствени организации, които се финансират от Русия, в обществените мрежи се популяризират съветските позиции и това нещо ще се задълбочава. Руската федерация ще продължава да въздейства в района, само че това не значи, че ще успее. Един от проблемите е сръбското военно съдействие с Русия, от една страна, и със страните от НАТО - от друга. В същото време има доста повече общи образования, свързани с НАТО в границите на програмата „ Партньорство за мир “, в сравнение с с Русия, само че съдействието с Русия получава по-голяма гласност в сръбските медии. Съединени американски щати имат потребност от по-добра обществена дипломация “, споделя американският анализатор Рос Джонсън.

„ Там, където руснаците катастрофираха най-явно, е Черна гора. Те се провалиха поради решимостта на черногорското държавно управление да реализира задачите си – участието в НАТО. Те не съумяха и в Македония, тъй като желаеха Груевски да остане на власт. По някакъв метод не съумяха и в Босна, само че към момента не знаем какъв брой е постоянен техния неуспех. Те не съумяха да дестабилизират Босна и Херцеговина толкоз, колкото желаеха “, счита Сървър.

Джон Лемпи от Института „ Удроу Уилсън “, който наскоро беше на аудиенция в Сърбия, уточни като позитивен образец отварянето на нови глави от преговорния развой с Европейски Съюз, положителното балансиране на президента Вучич във външната политика, а посочването на Ана Бърнабич за мандатоносител назова отличен политически знак. В същото време той напомни оценките на икономисти от района, които настояват, че данните на държавното управление за инфлацията и бюджетния недостиг не отговорят на истината.

Част от участниците изрично отхвърлиха концепцията за смяна на границите на Балканите, която те дефинираха като доста рискова и може да докара до нова война, разпарчетосването на района и даже потреблението му от екстремистки организации като „ Ислямска страна “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР