Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с

...
Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с
Коментари Харесай

Софийският университет се готви за присъствено обучение

Новата академична година ще стартира в по-сложни условия, свързани с COVID-19. " Всички университети взимат ограничения. Министър Вълчев направи среща с 50 ректори и от тях слушам, че всеки е подхванал ограничения в двете направления, както направи и Софийският университет ", сподели в утринния блок на Българска национална телевизия ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Той изясни, че се готвят за присъствено образование. Ще има по-сериозна стерилизация, ще се обезпечават маски и защитни средства. Заради дезинфекцията разноските не са се нараснали фрапантно. Неприятно е това, че са понижени някои от приходите. Онлайн образование няма да е допустимо за всички специалности. За контролираните специалности, като медицината да вземем за пример, това е изцяло невероятно, практическите занимания по естествени науки не могат да се проведат онлайн. Именно това са и аргументите за взетото решение академичната година да стартира присъствено.

От друга страна те ще бъдат подготвени и за онлайн образование на студентите. Това значи по-голяма интернет съгласуваност и повече сървъри. Разработени са няколко сюжета за онлайн образование още през юни. Планът за подготовка се извършва към този момент повече от два месеца.

В негова заповед проф. Герджиков е предложил всички да бъдат с маски, с изключение на този, който приказва сега. " Няма по какъв начин да приказваш 90 минути с маска ", счита той.

Предлага се според от това дали ситуацията се утежнява или усъвършенства, факултетите сами да избират към каква форма на образование да преминат - присъствено образование, смесено образование или онлайн такова. За това по какъв начин ще се постъпи, ще се преценя съгласно броя на заболелите. В случай, че в някоя група, курс има повече инфектирани, ще би трябвало да се работи по-сериозно там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР