Novartis купува бизнеса с производство на лекарство за очи на

...
Novartis купува бизнеса с производство на лекарство за очи на
Коментари Харесай

Novartis купува бизнеса с лекарства за очи на Takeda за 5.3 млрд. долара

Novartis купува бизнеса с произвеждане на лекарство за очи на японската Takeda Pharmaceutical Co за над 5.3 милиарда $. Става дума за медикамента Xiidra, основано за хора, страдащи от синдрома на сухите очи. Със договорката швейцарската фармацевтична компания разнообразява портфолиото си от офталмологични медикаменти, предвиждайки огромен пробив на пазара с Xiidra, оповестява Reuters. Takeda от своя страна се пробва по този метод да понижи дълга си.

Novartis направи няколко съществени придобивания през последната година, разшири портфолиото си и се концентрира върху търговията с медикаментите, отпускани с рецепта.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво се чака

Очаква се договорката да завърши през август, като в нея е включен прехвърлянето на 400 чиновници на Takeda. Според анализатори на банка Vontobel те са маркетинг екип, който ще бъде даден на Novartis освен за продажбата на Xiidra, само че и за промотирането на различен, очакващ регулаторно утвърждение очен лекарствен артикул, предопределен за лекуването на дегенерацията на макулата - RTH258.

" Въпреки цялостната конкуренция ние считаме, че Xiidra се отличава от останалите. Пазарът е задоволително огромен, с цел да може продуктът да доближи статута на блокбъстър, който да оправдава цената му ", сподели пред Reuters Штефан Шнайдер, анализатор във Vontobel.

С продажби над 400 млн. $ за 2018 година и утвърден на пазари като Съединени американски щати, Канада и Австралия, новият артикул на Novartis е съперник на Restasis, капки за очи против същия синдром, на американската компания Allergan.

Израелският производител на генерични медикаменти Teva има сходна на Restasis версия в Канада и възнамерява да пусне същата и в Съединени американски щати. Същото има намерение и холандската Mylan, само че е в очакване на разрешаване на правни проблеми.

Xiidra към момента няма получено европейско регулаторно утвърждение.

Стратегията на Takeda

За Takeda това е първата продажба на актив от компанията, откакто закупи Shire през януари (самото лекарство е основано от компанията). С поредност от покупко-продажби японският производител на медикаменти се стреми да се бори с изтичащите патенти на своите медикаменти и да възобнови каналите си за доставки.

Най-големият японски фармацевтичен производител има за цел да се освободи от активи на стойност 10 милиарда $, с цел да понижи дълга си. " Ние работим за стратегическо опростяване и усъвършенстване на портфолиото ни, като в същото време се стремим към бързо понижаване на задълженията ", сподели в изказване основният изпълнителен шеф на Takeda Кристоф Уебер.

Потенциалът на Xiidra

" Близо 34 млн. американци страдат от синдрома на сухите очи. Сълзите не съумяват да овлажнят очите им задоволително и положението може да стане мъчително. Възможно е да докара до увреждане на зрението ", изясняват от Novartis.

Xiidra получи регулаторно утвърждение от Съединени американски щати през 2016 година под крилото на Shire и беше несъмнено като най-хубавото лекарство на компанията.

Пол Хъдсън, основен изпълнителен шеф на Novartis, споделя, че вижда Xiidra като " добре позиционирано лекарство с блокбъстър капацитет ", носещо над 1 милиарда $ годишни продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР