Новак Джокович спечели така чаканата 21-ва титла от Големия шлем,

...
Новак Джокович спечели така чаканата 21-ва титла от Големия шлем,
Коментари Харесай

Новак Джокович с нов триумф на Уимбълдън

Новак Джокович завоюва по този начин чаканата 21-ва купа от Големия шлем, като се наложи на финала на " Уимбълдън " над австралиеца Ник Кириос с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) за малко повече от 3 часа игра.
Така сръбският тенисист се приближи единствено на купа от Рафаел Надал, който има 22 трофея от Големия шлем, и изпревари Роджър Федерер. Това бе седма купа на Джокович на " Уимбълдън " и четвърта поредна, като би трябвало да се означи, че шампионатът не се състоя през 2020 година поради пандемията от ковид.

Въпреки триумфа Новак ще загуби 2000 точки от актива си, защото на тазгодишното издание на " Уимбълдън " не се присъждат точки поради наказването за недопускането на тенисисти от Русия и Беларус. Той ще се смъкне до седмо място в ранглистата на АТП.
А при дамите победи състезаващата се за Казахстан Елена Рибакина.

Мачът стартира мъчно за любимеца Джокович, който позволи пробив при 2:2, Кириос съумя да го затвърди и до края на сета не изпусна задатъка си - 6:4. Сърбинът предстоящо подвигна равнището си през втория сет. Той съумя да направи един елементарен пробив за 3:1, само че това му разреши да изравни сетовете с 6:3.

В третия сет всичко вървеше равностойно до 4:4, когато Новак съумя да направи пробив и по-късно взе сервиса си за 6:4.
Четвъртата част бе още по-оспорвана и се стигна до тайбрек, в който обаче сърбинът поведе и имаше цели пет мачбола. Той загуби два от тях, само че осъществя третия, откакто австралиецът прати топката в мрежата.
Кириос имаше превес в част от статистиката, като направи цели 30 аса против 15 за Джокович, а имаше преимущество и при печелившите удари - 62:46.
Джокович обаче направи по-малко непредизвикани неточности, завоюва повече точки на първия си сервис и направи повече точки при излизането си на мрежата.

" Искам да поздравя всички - подавачи, съдии. Знаете, че имаме сложни отношение. Публиката бе необикновено тези 2 седмици. Не чаках да играя край, целият ми тим сме доста изтощени. Заслужавам дълга отмора. Може би няма да бъда повече в тази позиция, само че не мога да бъда сигурен ", сподели Кириос, който излезе за награждаването с алена шапка срещу разпоредбите и още веднъж ще бъде санкциониран.

" Ти сподели за какво заслужаваш да бъдеш един от най-хубавите играчи в света. Тази настилка ти пасва доста. Наистина те почитам доста - ти си приказен спортист, необикновен гений. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкоз благи неща за теб ", обърна се спечелилият към достойния си противник.
Надявам се, че това ще е дълга връзка сред нас ", добави сърбинът за ангажимента двамата финалисти да излязат дружно на вечеря и изгубилият да почерпи. "

" Загубих думи какво значи този шампионат за мен и фамилията ми. Винаги ще бъде най-големият шампионат, който ме въодушевява. За първи път видях по какъв начин Пийт Сампрас го печели, когато бях на 5 години в една малко планинско село в Сърбия. Първата ни тенис фотография бе тревата на " Уимбълдън ". Благословен съм да бъда тук и да спечелвам ", сподели международният номер 3.
Сърбинът имаше годишнина от брака си и подари успеха на финала на брачната половинка си Йелена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР