Новак Джокович предизвика политически скандал покрай Откритото първенство на Франция

...
Новак Джокович предизвика политически скандал покрай Откритото първенство на Франция
Коментари Харесай

Косово е сърцето на Сърбия. Джокович пак се забърка в скандал

Новак Джокович провокира политически скандал около Откритото състезание на Франция по тенис, на което през вчерашния ден изигра първия си мач по пътя към 23-та купа в Големия шлем. Тя би го направила №1 в историята на мъжкия тенис по триумфи в " мейджър " шампионати.

" Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието. “

Това написа актуалният номер 3 в международната класация на сръбски върху обектива на камера край корта след мача с родения в Ню Йорк и състезаващ се за Съединени американски щати етнически сърбин Александър Ковачевич - 6:3, 6:2, 7:6(1). И провокира хиляди мнения в обществените мрежи - както националистки в родината му, по този начин и негативни с апели да бъде глобен, че и дисквалифициран.

Вчера жителите от обитаемоте най-вече със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово стачкуваха пред постройките на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията в Звечан. Около 25 военни от KFOR бяха ранени, както и минимум 52-ма сърби.

Напрежението сред Сърбия и нейната някогашна провинция продължава, откогато Косово се отдели едностранно през 2008 година Джокович не за първи път се изрича по проблема. Сакто напомни самият той пред организация Танюг, корените на неговия баща са от Косово - той е роден там.

Припомняме, че Жокера се забърка в голям скандал поради ограниченията против COVID-19 в Австралия през предходната година. Две години той бе спиран от присъединяване в шампионати в Съединени американски щати, като измежду тях бе и US Open 2022. 

" Не съм политик и нямам желание да влизам в политически диспути. Много ме боли като сърбин от това, което се случва в Косово - нашите хора са изхвърлени от общините. Това е най-малкото, което можех да направя, разяснява Новак написаното на обектива на камерата, съобщи Танюг. - Не знам какво приготвя бъдещето за сръбския народ и Косово, само че е доста значимо да покажем поддръжка. "

Джокович сподели, че не знае дали ще бъде осъден за проявата си. Най-вероятно това няма не стане, а едно е несъмнено - няма да бъде изваден от надпреварата.

Някои консуматори на обществени мрежи приканиха тъкмо за това - поради " политическа агитация ", други - най-малко да бъде санкциониран. Хората, които не харасват посланието му, са на мнение, че по този метод той подтиква към повече принуждение, а не го стопира. Че предизвиква " расизъм ", " национализъм ", " език на ненавист "...

" Не знам какво ще стане. Знам, че имаше отзиви от страна на международни журналисти дали да получа наказване. Нямам задръжки, още веднъж бих го направил. Против войните съм и срещу какъвто и да било спор, постоянно съм го казвал обществено. Ситуацията с Косово е казус съгласно Устава на Организация на обединените нации, доста ми е жалост, че сме в такава обстановка. Косово е нашето огнище, нашата опора, най-голямата ни борба се е случила там, най-важните ни манастири се намират там… Много аргументи съществуват и най-много - това е истината ", приключи Джокович.

Френската федерация по тенис, която провежда събитието, разяснява пред Ройтерс, че няма " публични правила в Големия шлем какво могат и не могат да споделят играчите ".

Тя добави, че няма да прави изказвания или да заема позиция по въпрос.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР