Новак Джокович даде първото си интервю след депортирането си от

...
Новак Джокович даде първото си интервю след депортирането си от
Коментари Харесай

Джокович: По-скоро бих жертвал всички титли, отколкото да се ваксинирам


Новак Джокович даде първото си изявление след депортирането си от Австралия преди месец. Световният №1 разкри за какво не желае да се имунизира и съобщи, че в случай че бъде изправен пред избор, по-скоро би пропуснал идните Ролан Гарос и Уимбълдън. В същото време обаче сърбинът е безапелационен, че не е анти-ваксър и поддържа свободата на избора.

„Никога не съм бил срещу имунизацията. Разбирам, че в световен проект всички поставят доста старания да овладеят вируса и да сложат завършек на пандемията. Да се надяваме, че това ще се случи скоро. Ваксинирането е значима стъпка и почитам това. В същото време обаче постоянно съм подкрепял свободата на избора и считам, че човек би трябвало да може да взема решение какво желае да постави в тялото си. Според мен това е в основата на всичко. Това е правилото на схващане и на осъзнаването какво е вярно за теб“ – разяснява Джокера пред BBC.

„Аз, в качеството си на първокласен професионален състезател, постоянно съм проверявал деликатно всичко, което употребявам: храна, вода, хранителни добавки – всичко, което влиза в тялото ми като негово гориво. Базирайки се на тази информация, взех решение да не се имунизирам и разбирам следствията от решението си. Едно от тях беше да не играя на Australian Open. Бях подготвен да не пътувам за Австралия“ – добави 20-кратният първенец от Големия шлем.

„Разбирам, че в случай че не съм имунизиран, няма да имам опция да вземам участие в по-голямата част от шампионатите. Това обаче е цена, която съм подготвен да платя“ – безапелационен е Джокович. На въпроса дали е подготвен да пропусне шанса да стане рекордьор по трофеи от Големия шлем в името на убежденията си, сърбинът отговори с непоколебимо „Да“.

Той съобщи също, че е подготвен да пропусне Ролан Гарос и Уимбълдън, а на въпроса за какво е взел това решение, отвърна „Защото правото да вземам решение какво желая да сложа в тялото си е по-важно от която и да е купа. Старая се да бъда в естетика с тялото си във допустимо най-голяма степен. Всеки има правото да избере какво съгласно него е значимо. Никога не съм казвал, че съм анти-ваксър. По време на процесите в Австралия нито един път не ме попитаха какво е мнението ми за имунизациите. Не получих опция да изразя своето мнение по въпроса. Много е тъпо, че се появи това неразбирателство и хората по целия свят си направиха неверно умозаключение поради нещо, с което не съм съгласен“.

Джокович ще се завърне на корта на ATP 500 шампионата в Дубай, който ще се организира от 21 до 26 февруари. Към момента присъединяване му на Ролан Гарос не е несъмнено, защото единственият късмет за неимунизираните тенисисти да се включат в шампионата е да са преболедували Covid-19 четири месеца преди конкуренцията. От френското спортно министерство обаче прецизираха, че е допустимо тази разпоредба да бъде изменена в бъдеще.

Междувременно уредниците на Уимбълдън ще се придържат към здравните ограничения във Англия. Според новите правила, признати на 11 февруари, неимунизираните идващи могат да влязат в страната като показват резултат от PCR тест, изработен преди пътуванети, след което би трябвало да си създадат нова проба 2 дни след идването си в страната.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР