Нова Зеландия обяви, че е спряла предаването на Covid-19 и

...
Нова Зеландия обяви, че е спряла предаването на Covid-19 и
Коментари Харесай

Нова Зеландия обяви, че е овладяла пандемията, засега

Нова Зеландия разгласи, че е спряла предаването на Covid-19 и е отстранила вируса, съобщи BBC.
С няколко нови случая през последните дни – един в неделя – министър председателят на страната Джасинда Ардърн разгласи, че вирусът " понастоящем " е отстранен.
Но представители на управляващите предизвестиха да не се демонстрира неблагоразумие и подчертаха, че актуалната победа над ковид не е безапелационна.
От на следващия ден в Нова Зеландия част от несъществения бизнес, опазването на здравето и образованието ще могат да се възобновят.
Все отново карантинни ограничения остават в действие, а хората би трябвало да заобикалят обществени контакти.
" Отваряме стопанската система, само че не и обществения живот на хората`, съобщи Ардърн.
Нова Зеландия е съобщила за по-малко от 1500 доказани или евентуални случаи на Covid-19 и за 19 жертви.
Страната вкара едни от най-строгите ограничавания в света още в ранен стадий на пандемията, когато имаше едвам няколко десетки случая, напомня BBC.
Как Нова Зеландия отговори на вируса?
Страната вкара някои от най-строгите ограничавания в света във връзка с пътуванията и активността при започване на пандемията, когато имаше единствено няколко десетки случая.
Държавата затвори границите си, стартира да ползва карантина за всички идващи в страната, вкара карантина и стартира обширна интервенция по тестване и следене на контакти на болните с covid-19.
На 26 март бяха затворени плажове, крайбрежия и площадки, както и офиси и учебни заведения. Баровете и заведенията за хранене също бяха затворени, в това число и за доставки на храна.
В изявлението си министър председателят Ардърн акцентира, че в случай че не са били въведени тези строги ограничавания, математическият модел за развиването на заболяването в Нова Зеландия посочил, че болестта може да взима дан от по над 1000 нови случая дневно.
Тя сподели, че жителите в страната в никакъв случай няма да схванат какъв брой неприятно би било, само че би трябвало да са уверени, че са избегнали най - неприятният сюжет. 
Отдалеченото местонахождение на Нова Зеландия и елементарно запечатваните граници оказват помощ за ограничението на вируса, разясняват специалисти пред BBC.
Те обаче поздравяват държавното управление на страната за яснотата на известията и бързите ограничения по време на цялата кризa.
На новозеландците се сподели да се придържат към своя " социалаен балон " - дребна група близки другари или семейство - и да стоят на 2 м (6 фута) надалеч от хората.
Масовите събирания към момента са неразрешени в страната, комерсиалните центрове остават затворени и множеството деца ще останат надалеч от учебно заведение. Границата на Нова Зеландия също ще остане затворена, разгласи още премиера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР