Нова Здравна карта, окрупняване на болници и анализ на клиничните

...
Нова Здравна карта, окрупняване на болници и анализ на клиничните
Коментари Харесай

Приоритетите на проф. Хинков: Нова Здравна карта, окрупняване на болници, анализ на клиничните пътеки

Нова Здравна карта, уедряване на лечебни заведения и разбор на клиничните пътеки са измежду водещите цели на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков за мандата му, стана ясно по време на представянето им пред парламентарната здравна комисия.

Според проф. Хинков едно от най-важните неща, които би трябвало да се направи в системата, е изработването и приемането на Национална здравна карта, защото сегашната не дава отговор на задачите, за които е основана. „ Тя е учредена на един принцип, който не ни дава изясненост за това какъв брой контракта може да подписа НЗОК с изпълнителите на здравна помощ в даден район. Основанието е брой кревати, а както споделяше тогавашният шеф на Здравната каса Глинка Комитов – Аз не подписвам контракти с кревати, а с юридически лица. Следователно би трябвало да се откри метод да се промени правилото на разработване на Националната здравна карта, с цел да може посредством нея да се прави оценка какъв брой лечебни заведения са ни нужни според опциите на Здравната каса да ги финансира “, разяснява той.

До изработването на нова Здравна карта министърът предлага мораториум върху разкриване на нови лечебни заведения, както и да се промени Законът за лечебните заведения по този начин, че НЗОК да отхвърля подписване на контракти с нови лечебни заведения, даже и когато всички условия са изпълнени, в случай че финансовият запас е непълен. По думите му това ще реши въпроса с високия % доплащане от страна на пациентите. Като стратегическа цел на Министерство на здравеопазването министърът означи, че е належащо доплащането да бъде сведено до 15%, колкото е междинното за Европейски Съюз.

„ Здравната каса има един финансов запас, който не е задоволителен. Този запас от ден на ден се разпределя измежду повече реализатори на медицински услуги, изключително лечебни заведения, а това роене на лечебните заведения води до понижаване на качеството на здравната услуга и до доплащане от страна на пациентите, защото себестойността на клиничните пътеки остава една и съща. Колкото повече се разпределя ресурсът, толкоз повече хората ще доплащат от джоба си “, аргументира се министърът.

В отговор на въпрос дали казусът няма да бъде решен, в случай че лечебните заведения не са търговски сдружения, министърът назова тематиката „ брадата “. „ Това е въпрос на регистрация, би трябвало да има юридическо лице, с което да бъдат сключвани контракти. Проблемът не е в това. Може би ще бъде добре да се окрупняват лечебните заведения “, сподели той.

Сред останалите си цели министърът разгласи промени в Закона на здравето за споразумяване на електронизацията, тъй че НЗИС и системата на НЗОК „ да си приказват “. Той съобщи, че са направени и промени в ЗЛПХМ, с които да се контролира дефицитът на лекарствените артикули, да се вкара надзор на придвижването на  лекарствата, ускорение на вноса и централизираните поръчки, само че защото той е изпратен за координиране с Европейска комисия, се чака да бъде импортиран в Народното събрание до 31 май 2024 година

Предвиждат се промени в Закона за здравето и Закона за здравното обезпечаване, с които се вкарва профилактичен календар. „ Необходимо е да увеличим средствата за профилактика в извънболничната помощ, да увеличим присъединяване на популацията в предварителната защита, да бъде изведена амбулаторната активност в извънболничната помощ “, сподели министърът. По думите му в Закона за здравното обезпечаване би трябвало да бъдат сложени ясни критерии за доплащане от страна на пациентите.

„ Необходимо е да се направи разбор на клиничните пътеки, защото те не отразяват същинското положение на лечебния развой, няма коефициенти за тежест на главното заболяване, няма и за коморбидност. Има клинични пътеки, които по този метод могат да се приближат до диагностично обвързвана група. Нужни са и ясни критерии за успеваемост на лекуване. Нашата здравна помощ е фрагментирана, обособените стадии не кореспондират между тях “, сподели още министърът.

Проф. Хинков съобщи, че първото тримесечие от 18-месечния му мандат ще е отдадено на законодателни начинания.

По отношение на огромната ножица в заплащането министърът сподели, че явно има систематичен проблем, щом шеф на държавна или общинска болница може да получава 15-20 пъти по-високо възнаграждение спрямо млад доктор в същата болница. „ Един от целите ни ще бъде да създадем разбор на всички лечебни заведения, като стартираме от регионалните и структуроопределящите лечебни заведения в системата и преминем по-късно към дребните лечебни заведения. Картината е шарена – има лечебни заведения, които са на облага и се ръководят добре, има лечебни заведения, които са ръководени зле, като да вземем за пример болничното заведение в Котел. Въпросът е систематичен и въпросът е за какво по законен метод шеф на болница може да е милионер. Не е въпрос на кражба, а на процедура в заплащането. Това би трябвало да бъде оценено, не мога да кажа в този момент за какво “, сподели министър Хинков.

Той акцентира, че за повишението на привлекателността на специалността би трябвало да се усилят бройките държавна поръчка за лекари и сестри в университетите. Така съгласно него ще се получи отмерено систематизиране. „ Изключително значимо е да стартираме с разбор на човешки запаси и да създадем благоприятни условия за регионите, в които има дефицит на лекари и сестри. Задължително е да се облекчи специализацията на лекарите. За да стане привлекателна специалността на медицинските сестри, тя би трябвало да стане независима. Идеята ми е БАПЗГ да стане законен сътрудник по НРД. И несъмнено, би трябвало да се усили заплащането. Това е елементарен факт на пресмятане и салда “, безапелационен беше проф. Хинков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР