Нова война за учебните програми. Учени и родители започнаха протестна

...
Нова война за учебните програми. Учени и родители започнаха протестна
Коментари Харесай

Родители скочиха срещу изучаването на Декамерон в 8 клас, имало пикантерии

Нова война за образователните стратегии. Учени и родители започнаха протестна подписка против проучването на "Декамерон " в осми клас. Според тях творбата на Джовани Бокачо ще има деморализиращ резултат върху подрастващите.
Досега "Декамерон " се учеше в десети клас. Новите образователни проекти обаче върнаха Средновековието и Ренесанса две години обратно. Според създателите на подписката - изцяло несвоевременно.

"Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 години, не мислим, че са подобаваща аудитория за проучване на това произведение ", споделя пред Нова тв ръководителят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа " Петко Колев.

Защото творбата съдържала меко казано пикантни подиуми. А жестоко казано - напряко нецензурен. "Не можем да слагаме червени звездички в една книга ", прибавя Колев.

Червени точки в учебника няма да се слагат, тъй като в него е подбрана новелата за трите пръстена - там еротика липсва.

Нели Рашева е учител по литература с над две десетилетия стаж в класната стая. Не споделя нито възмущението, нито паниките от подписката. Дори предходната година завела учениците си на театралната режисура "Декамерон ". След нея потресени деца и скандализирани родители нямало.

"Тази книга е неоспорим стадий от развиването на европейската мисъл и за какво би трябвало да се връщаме към 16-и век, когато е била неразрешена от църквата по време на контрареформацията ", споделя Нели Рашева, учител в 51-о СОУ "Елисавета Багряна ".

Рашева подсети главния принцип на Ренесанса - да се приказва за всичко, само че изтънчено. Така, че да не се накърняват положителните нрави. Авторите на подписката обаче са безапелационни, че ще се борят до дъно Декамерон да падне от програмата на осмокласниците. И даже са подготвени да идат на съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР