Нова ваксина, наречена CoVac-1, премина успешно фаза I от тестовете

...
Нова ваксина, наречена CoVac-1, премина успешно фаза I от тестовете
Коментари Харесай

Новата ваксина CoVac-1 дава надежда при хора с компрометирана имунна система

Нова ваксина, наречена CoVac-1, мина сполучливо фаза I от тестванията върху хора и резултатите са в действителност обещаващи.

Това е мултипептидна ваксина, която е основана по този начин, че да предлага дългогодишен имунитет. Изпитанията демонстрират, че е безвредна и ефикасна и че създава имунен отговор, който трае минимум 3 месеца – т.е. той надвишава този на естествения имунитет.

CoVac-1 е еднодозова и е основана на протеини на SARS-CoV-2 – вируса, който провокира COVID-19. Клиничните изследвания демонстрират мощен отговор на имунните кафези, известни като T-клетки, в 100 % от участниците 28 дни след имунизацията. Нещо повече – успеваемостта на Т-клетките не се въздейства от нито един от разновидностите, будещи паника – Алфа, Бета, Делта или Гама. Резултатите от фаза I са оповестени на 23 ноември в Nature .

Т-клетъчният имунитет е главната цел при създаването на ваксини, защото Т-клетките съставляват ключа към дълготрайната отбрана.

Когато тялото се болести с патоген от вида на SARS-CoV-2, имунната система откликва, като изпраща бели кръвни кафези, с цел да го нападна. Първи са кафези, наречени макрофаги, които обгръщат и разграждат патогена. Накрая остават само антигени - молекули, които извършват ролята на самобитни маркери на нападащия патоген и които се разпознават от антителата. Антителата се създават от Б-клетките – втората линия на отбрана в тялото – и разрешават на патогените да се струпват на едно място. По този метод те могат да се унищожат по-лесно от макрофагите.

Накрая Т-клетките нападат инфектираните кафези и подтикват Б-клетките да създават антитела. След инфекцията остават известни количества Т-клетки, които са подготвени да реагират, ако тялото се натъкне още веднъж на същия патоген. Тези кафези се назовават Т-клетки на паметта. Именно те ни оказват помощ да отблъснем повторните инфекции толкоз бързо.

Ето за какво мощният отговор на Т-клетките е основен за триумфа на една ваксина и е изключително значим при хора с недостиг на Б-клетки – да вземем за пример пациенти с рак, които разчитат най-вече на Т-имунитета при борбата с инфекции.

Именно тук на помощ идва CoVac-1.

Тази ваксина може да подтиква Т-имунитета на възрастните и имунокомпрометираните, които не съумяват да развият задоволително мощен имунен отговор след имунизация против SARS-CoV-2 с една от сегашните ваксини, споделят създателите.

CoVac-1 е сложена на 36 души на възраст от 18 до 80 години, които досега не са развили Т-клетъчен имунен отговор към SARS-CoV-2. Учените ги преглеждат както в деня на имунизацията, по този начин и на 7-ия, 14-ия, 28-ия и 56-ия ден. Последната оценка е направена след 3-ия месец.

Не са регистрирани съществени странични резултати. След първия месец обаче тялото на хората е образувало голямо количество Т-клетки, които са останали в него най-малко до 3-ия месец (т.е. в границите на продължителността на клиничното проучване).

Ваксината съдържа копия на разнообразни антигени, извлечени от протеините на SARS-CoV-2, в това число прословутия шипов протеин. Това я отличава от сегашните ваксини на „ Пфайзер “ и „ Модерна “, които са основани на копия на вирусното иРНК. Тази на „ Джонсън & Джонсън “ пък включва модифициран версия на вируса.

Колко добре се показва CoVac-1 по отношение на сегашните ваксини срещу COVID-19? Тепърва ни следва да разберем.

В момента CoVac-1 минава през фаза II на клиничните изследвания. Целта е да се ревизира успеваемостта ѝ при хора с недостиг на Б-клетки и антитела.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР