Нова услуга, заместваща класическия метод за доставка на документи при

...
Нова услуга, заместваща класическия метод за доставка на документи при
Коментари Харесай

ДАЕУ с услуга за електронна препоръчана поща


Нова услуга, заместваща класическия способ за доставка на документи при даване на административни услуги от институциите започва Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Системата за несъмнено електронно връчване (е-Връчване) съставлява нова опция за изпращане и/или приемане и запазване на електронни документи.

Услугата съставлява електронен еквивалент на предложената поща с противоположна квитанция. Предназначена е за жители и юридически лица, за администрации, за лица, осъществяващи обществени функционалности и за организации, предоставящи публични услуги.

 ДАЕУ с услуга за електронна предложена поща

Администрациите могат да интегрират специфичен модул за е-Връчване към осведомителните си системи или да го употребяват посредством потребителски интерфейс на адрес https://edelivery.egov.bg/. Достъпът през интерфейса се реализира след регистрация посредством средство за идентификация на потребителите (квалифициран електронен автограф, ПИК на Национален осигурителен институт и други, признати с държавен акт).

Обхванатите от услугата електронни документи, са резултати от осъществяване на електронни административни услуги, актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления по смисъла на Закона за административните нарушавания и санкции, както и други документи или актове, при които връчване или съобщаване се изисква със закон.

С премахването на условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател се чака към Системата за несъмнено е-Връчване да се причислят администрации, които дават електронни административни услуги и такива, които нямат системи за електронен продан на документи (системи за е-документооборот), допълват от ДАЕУ. За задачата е създадена документи за достъп до системата, с която се дефинират правата, отговорностите и редът за присъединение на административните органи, на лицата, осъществяващи обществени функционалности и на организациите, предоставящи публични услуги.

Системата за несъмнено е-Връчване е в сходство с член 43 от Регламент (ЕС) № 910/2014. Изграждането й е планувано с наредбите на Закона за електронното ръководство (чл. 26, алинея 2 и алинея 4), както и в Наредбата за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР