Нова ТВ,Интервю на Драгомир Танев с шейха на кралство Бахрейн

...
Нова ТВ,Интервю на Драгомир Танев с шейха на кралство Бахрейн
Коментари Харесай

Шейх Рашид Бин Ал Халифа в България: Желая да се запозная с български художници и куратори

Нова ТВ,

Интервю на Драгомир Танев с шейха на кралство Бахрейн Рашид Бин Ал Халифа.

Правим това изявление в България – каква е повода за Вашето посещаване?

Това е втората ми аудиенция тук. Знам, че България е доста красива страна, само че искам да прегледам и да се срещна с български художници и куратори, защото сега съм основно заинтригуван от това.

Вие сте част от кралското семейство на Бахрейн, братовчед сте на Шейхът, който ръководи кралството - бихте ли ни разказали малко повече за вашето семейство?

Да, ние сме част от фамилията на краля на Бахрейн. В нашето семейство има доста художници - по тази причина бихме желали и държим да поддържаме и развиваме културата и изкуството в Бахрейн. Имаме изявени актьори, и доста държим тяхната работа да бъде насърчавана. По същия метод, по който обикаляме света и набелязваме изявени гении, които имат капацитет - обменяме контакти с тях и поддържаме тяхната работа.

Как протича един ден на шейха. Може ли да ни разкажете?

Ами, отново е 24 часа - имам избран брой ползи и значими занимания. Разбира се, преди всичко е моята пристрастеност - изкуството, както и фамилията ми. Аз се грижа за огромна част от плановете от фамилният ни бизнес. Дейността обгръща както жилищни, по този начин и публични здания по разнообразни посоки. Но знаете ли, има разлика - диференцирам фамилията и тези планове и действия от моята работа с изкуството. Аз се срещам с министри и публични лица, а в идващият миг поддържам връзка с художници, които са нереални и артистични, даже бих споделил луди. Така че несъмнено е разнообразно. И в този ред на мисли, постоянно съм ангажиран. Винаги върша нещо. Всеки ден е друг, само че това ми доставя наслаждение.

Вашето семейство по-различно ли е от другите фамилии?

Не бих споделил. Нашият фокус е ориентиран към изгодите за обществото и благополучието на хората. Това е ползата на всеки държател - преди всичко да се погрижи за народа.

Вие сте част от това семейство, само че кажете ми, мъчно ли Ви е на моменти да оставите корените си настрани, с цел да търсите себе си?

Аз се усещам добре. Аз съм актьор, рисувам, и то неведнъж дружно с моите сътрудници и другари художници. Имаме ателиета и там се събираме, с цел да рисуваме дружно. Работим, и по този метод аз се усещам като част от някаква общественост. Това че някой може да ме схване като нещо друго, е негова работа. Моите произведения са на стената - те се виждат. Нека да ме съдят и преценят по тях. Не гледайте подписа изпод. Ако им харесва - ужасно, в случай че не - благодаря.

Много постоянно се случва по този начин - хората те съдят преди да познават теб или твоето изкуство. Може да им въздейства това кой си ти, и през този филтър да гледат работата ти. Важното е, че ние работим, сътворяваме, излагаме творчеството си. Така че, дано всеки да приказва каквото реши.

Случвало ли се е да Ви подценяват поради вашите корени? Имало ли е такива случаи?

Да, не са го адресирали непосредствено към мен, само че съм го чувал. Гледат от време на време друго на теб. Шейхът е подобен или подобен. Няма по какъв начин моето изкуство да се хареса на безусловно всички. Но се е случвало, да. Чувал съм го около галерии, в които съм правил изложения, от куратори и други.

Вие сте създали Вашата първа галерия едвам на 18-годишна възраст. Защо и по какъв начин решихте да го извършите тогава?

Бях вманиачен и млад. Бях още в учебно заведение, последна година. По през целия ден единствено и само рисувах. Разбира се, фамилията ми и учителите ми, не бяха доста удовлетворени от този факт.

Някой опита ли се да Ви спре?

Не, в противен случай. Нито родителите ми, нито учители, нито пък приятелите ми. Организирах тази галерия и продадох множеството творби.

Имате ли независимост да изразявате себе си като актьор там? Не единствено вие, а като цяло художниците в Бахрейн.

Да, имаме ентусиазъм да показваме себе си и позициите си от доста настоящи събития, които се случват. Политически, обществени, даже и свързани с Ковид - все неща, които са вън от твоя надзор.

Разкажете ни малко повече за Бахрейн.

Бахрейн е доста космополитна страна. Там живеят хора от най-различни националности, над 50-60 може би. Човек би трябвало да усети историята на Бахрейн, да се запознае с нея. Има места, които си заслужават да бъдат видени, тъй като са на над 5000 години. Въпреки че нямаме историята на Египет, или някоя друга антична цивилизация, само че имаме историята на земя, която е открита преди повече от 5000 години. Хората са се преселили на тази територия, с цел да търсят безконечното. Водата в този район е главната причина, тя е била налична на всички места. А знаете, че водата е източник на живот.

Така че може да се счита, че това е главната причина - съществуването на вода и надлежно опцията за първокласен живот, са привлекли хората към това място. Това го е направило особено. Така че, посетете историческите обекти, впуснете се в ситуацията. Ще усетите метода на живот, с който вие като екскурзиант бихте се чувствали доста уютно. Бих желал да прибавя това, че преди всичко в Бахрейн е сигурността. Вие като екскурзиант бихте се чувствали в безспорна сигурност. Това за нас е от висша значителност. Освен това, всичко е доста елементарно налично - човек може елементарно да се придвижва.

Всъщност вие обикаляте по целия свят в събиране на едни от най-красивите картини. С какво се отличават българските художници?

Ами, вижте, изкуството се развива от ден на ден и повече на интернационално равнище. Превръща се в интернационална единица. Но основният детайл, който способства за това е, че всеки актьор показва по своему гения си и черпи ентусиазъм от личната си просвета. Имайки поради богатата история и просвета на България, усещам, че ще имам добра опция за обогатяване на сбирката си, да намеря шедьоври и тук.

Както към този момент споменахте, това е второто ви посещаване тук, в България. Намирате ли смяна от първото ви посещаване?

Да, несъмнено. Предното ми посещаване беше преди към 50 години, през 70-те години. Разбира се нямам особени мемоари от този момент, само че мога да видя какъв брой доста се е развила страната. Хареса ми това, което до момента съумях да посетя в България, но в една страна, знаете че най-важното са хората. Както преди, по този начин и в този момент оставам с усещането, че хората са доста благи, гостоприемни, отзивчиви и това прави страната още по-красива. Пейзажите, природата и красивите гледки могат да бъдат открити на доста места, само че хората и тяхното отношение вършат прекарването особено.

Какво съгласно Вас би трябвало да има един създател, с цел да нарисува и сътвори един шедьовър?

Ако един създател седне и си каже, че в този момент би трябвало да нарисува шедьовър това в никакъв случай няма да стане. Той просто би трябвало да се отпусне, да бъде правилен на себе си, да се довери на своите инстинкти. Да направи това, което желае от вътрешната страна, да има независимост. Не бива да се пробва да прави нещо, единствено тъй като счита, че по този начин би трябвало да стане или тъй като някой по този начин е споделил. Може да прави нещо колкото пъти пожелае, в случай че ще да е милион пъти, стига да бъде благополучен с това, което прави. Да реализира стремежи от него резултат. И когато бъде в действителност благополучен, тогава ще получи своят шедьовър.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР