Нова терапия за борба с изключително агресивен вид мозъчен тумор

...
Нова терапия за борба с изключително агресивен вид мозъчен тумор
Коментари Харесай

Нова терапия срещу изключително агресивен вид мозъчен тумор дава обещаващи резултати на ранен етап

Нова терапия за битка с извънредно нападателен тип мозъчен израстък дава обещаващи резултати при няколко опита с дребен брой пациенти, съобщи Асошиейтед прес.

Учените употребяват лични имунни кафези на пациентите и ги трансформират в " живи медикаменти ", способни да разпознават и нападат глиобластома. При първия стадий на тестванията тези кафези съумяват да провокират стесняване на туморите най-малко краткотрайно, оповестяват откривателите.

Т.нар. CAR-T терапия към този момент се употребява в битката с ракови болести, свързани с кръвта, като левкемия, само че учените се пробват да я приложат при огромни тумори. 

Различни екипи от болница в Масачузетс и Университета на Пенсилвания създават разновидности на лечението от последващо потомство, предопределени да преодолеят някои от защитните механизми на глиобластома.

" Още е доста рано ", споделя доктор Стивън Бейли от Пенсилвания, началник на едно от изследванията. " Но сме оптимисти, че имаме върху какво да надграждаме, същинска основа ".

Глиобластомът - рак на мозъка, лишил живота на сина на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - Бо Байдън, и на дългогодишния сенатор от Аризона Джон Маккейн, е бързо разрастващ се и комплициран за лекуване, отбелязва Асошиейтед прес.

Пациентите нормално живеят от 12 до 18 месеца след слагане на диагнозата. Въпреки десетилетията на проучвания, когато ракът се върне след интервенция и облъчване, има малко благоприятни условия, написа Българска телеграфна агенция. Т-клетките на имунната система се борят с заболяването, само че ракът има способи да се скрие. При лечението CAR-T лекарите генетично модифицират личните Т-клетки на пациента, тъй че те да могат по-добре да откриват характерни ракови кафези. Все отново огромни тумори като глиобластома съставляват в допълнение затруднение - те съдържат комбинация от ракови кафези с разнообразни разновидности. Насочването единствено към един тип разрешава на останалите да продължат да порастват.

Всяка от групите учени създава лечения и ги тества при пациенти, чиито тумори се връщат след общоприетото лекуване. 

Подробности за проучванията са оповестени в изданията New England Journal of Medicine и Nature Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР