Нова тенденция на пазара на имоти регистрира агенцията за недвижими

...
Нова тенденция на пазара на имоти регистрира агенцията за недвижими
Коментари Харесай

Нова тенденция на пазара на имоти. Къщи край София

Нова наклонност на пазара на парцели записва организацията за недвижими парцели Arco Real Estate в разбора си на всеобщия сегмент от жилищния пазар към края на второто тримесечие. Все повече запитвания има за къщи край София.

Иначе цените на жилищата у нас в всеобщия и в по-високия клас жилища са задържали равнищата си към края на първото полугодие, сочат данни на консултантски компании.
-->
Купувачите са по-разумни и не бързат да купуват жилище непременно, а в някои случаи съумяват да понижат началната продажна цена на парцела с сред 5% и 10%, оповестява Arco Real Estate. Агенцията предвижда спад в броя на покупко-продажбите, закъснение на растежа на цените и отстъпки от офертните цени.

В София търсенето през второто тримесечие е било насочено към по-големи жилища за за живеене. Купувачите търсят най-вече двустайни и тристайни жилища, по опция приключени и обзаведени, сочат наблюденията на компанията.

По нейни данни цените се задържат на високи равнища, като междинните за двустаен апартамент са сред 1600 и 1800 евро на кв. м, а за тристаен – сред 1500 и 1700 евро на квадрат. Стойностите варират в необятен диапазон според от региона, в който се намира парцелът, и положението му. В центъра и необятния център цените стартират от 1800 евро на кв. м, а междинната цена в идеалния център е към 2500 евро на кв. м според от местонахождението на парцела и характерностите му.

Най-предпочитани от купувачите остават южните региони на София и централната част на града. Водещи критерии при избора на парцел за тях са комфортен достъп до метро и градски превоз, опция за паркиране, непосредственост до търговски вериги и детски и образователни заведения.

Компанията оповестява още за нараснал интерес на купувачите към къщи към София и наоколо до столицата, както и към имоти за еднофамилни къщи в регулация. Запитванията за сходен вид парцели през второто тримесечие са се нараснали по отношение на първите три месеца на годината. Намирането на такива парцели обаче остава затруднено поради засиленото търсене и внезапното повишение на цените им.

Най-предлагани са двустайните и тристайните жилища незавършено строителство, към стадий недодялан градеж. Предлагането е най-активно в кварталите „ Малинова котловина “, „ Хладилника “, „ Люлин “ и „ Овча купел “ заради засиленото строителство на нови здания в тези региони. Предлагането на къщи наоколо до София остава лимитирано, а тези парцели към този момент са и много скъпи, оповестява компанията. Предлагат се основно редови къщи в начален стадий на строителство в покрайнините на София, още веднъж на високи цени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР