Нова телевизия Пред няколко месеца бяха умъртвени всички над 3300 овце

...
Нова телевизия
Пред няколко месеца бяха умъртвени всички над 3300 овце
Коментари Харесай

Фермери месеци наред не допускат БАБХ да умъртви животните им в Болярово

Нова телевизия Пред няколко месеца бяха умъртвени всички над 3300 овце и кози в региона на Болярово. Остана обаче едно стадо, чиито стопани " оповестиха война " на Агенцията по храните, съмнявайки се в дейностите им. Юридически овцефермата в Болярово към този момент не съществува.

" На документ от 10.01.2019 година, написа, че обектът е неактивен. Излиза, че животните вътре са живи, просто регистрацията на обекта е заличена ", изяснява Ана Петрова, животновъд от град Болярово. Стадото обаче се умножава. " 121 животни, плюс имам в този момент новородени осемдесет агънца ", изяснява Петрова, представена от Нова телевизия.

Според БАБХ в стадото има две заболели от чума животни. Според стопаните обаче би трябвало да се пренапишат учебниците по ветеринарна медицина. А чумата по добитъка е скоропостижна, обяснили им ветеринари преди шест месеца, когато евтаназирали 3300 глави добитък в региона.

" От 7 до 14 дни, мисля, че беше, би трябвало да имам към този момент смъртни случаи. Аз нямам ", изяснява Ана Петрова. И по този начин до през днешния ден. Шести месец животните на Ана и Тодор са живи, а стопаните настояват, че са и здрави.

От полето разногласието се придвижи и в съда. Фермерите съдят БАБХ. Искат анулация на две заповеди: тази за умъртвяване на животните и тази за юридическото изтриване на фермата. " Аз желая да запитам господата ръководещи и господин Цацаров, най-много, по какъв начин ще ми изясни случая, че в 103 ферми има 256 проби с антитела, както нашата плантация. Защо техните стопанства не са под запор, а нашето е под запор? ", пита Тодор Димитров, животновъд от гр. Болярово.

Агенцията също съди фермерите. За това, че не позволяват ветеринарите. Семейството са животновъди от 5 години. Единственият приход за тях и децата им е заплатата на Тодор като водач на кола за спешна помощ.

Въпреки правосъдните каузи и макар 80-те " живи доказателства “ на стопаните, евтаназия на животните следва.

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР