Нова порция протоколи от разпити по разследването на водната криза

...
Нова порция протоколи от разпити по разследването на водната криза
Коментари Харесай

Разпити по случая „Димов“: Водата от яз. „Студена“ изтичала безконтролно, Ковачки идвал в МОСВ

Нова порция протоколи от разпити по следствието на водната рецесия в Перник популяризира прокуратурата. От казаното от зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков, както и началника на отдел „ Управление на риска от наводнения “ Мая Дряновска се схваща, че обвиненият някогашен екоминистър Нено Димов на практика самичък е вземал решенията за това какъв брой вода от бент. „ Студена “ да се употребява за промишлени цели и не е изменял настояванията на предприятията съвсем досега, в който се наложи 100 хиляди души да минат на воден режим.

Зам.-министър Николова показва, че не ѝ е известно Димов да не е утвърждавал или да е прибирал за преправка месечен график на комплексните и значими язовири, като е провеждал срещи с специалисти от Дирекция „ Управление на водите “ без отрасловия зам.-министър, въпреки точно той да се е очаквало да подписва измененията по графиците.
Разпити в прокуратурата поради водната рецесия в Перник От тях излиза наяве, че месечните графици за разпределение на водните запаси в страната се утвърждават от еко министъра
„ Най-напред и най-значим (приоритет) е питейно-битовият въпрос и задоволяването на популацията с вода за тези нужди; идващият приоритет е напояването, едвам по-късно идват въпросите с използването на водния запас за промишлени и екологични потребности “, акцентира Николова, като спряла да дава отговор за ръководството на водите на 21 август 2018 година

Тази отговорност предходна към Красимир Живков. „ Аз персонално в никакъв случай не съм утвърждавал, даже и по заменяне, графици за водовземане от язовир „ Студена “, по този начин също и не съм издавал разрешителни за водовземане и водоползване на язовир „ Студена “, акцентира пред проверяващите той, като добавя: „ Категорично министър Нено Димов в никакъв случай не е желал от мен да му дам мнение или мнение, които да касаят месечните графици за водовземане на язовир „ Студена “.

Изменения почнали да се вършат едвам след 7 ноември – директно преди началото на рецесията в Перник.

„ Искам да посоча, че аз персонално в никакъв случай не съм комуникирал с шефовете или притежателите на „ Стомана индъстри “ и „ Топлофикация Перник “. Зная, че „ Стомана индъстри “ е благосъстоятелност на някакви гърци, а „ Топлофикация Перник “ – Топлоелектрическа централа Република е на господин Христо Ковачки. Не съм имал с него нито публични, нито неофициални връзки, не съм приказвал и по телефон с него, само че тук е мястото да посоча, че той е идвал в Министерство на околната среда и водите. Не зная по каква тематика и при кого е бил “, споделя Красимир Живков.

От думите му излиза наяве, че точно поръчки на пернишката „ Топлофикация “ не са били входирани в деловодителната система на Министерство на околната среда и водите, а са идвали непосредствено на електронната поща. За същото удостоверява и Мая Дряновска от отдел „ Управление на риска от наводнения “ в дирекцията по ръководство на водите.
Обвинението на Нено Димов: „ Стомана “ Перник е купувала вода за 13 ст. за кубик Гражданите плащали по 2 лева за кубик от същия запас
Тя споделя за незнаен все още подробност към водната рецесия – на 29 ноември м.г. чиновници на Басейнова дирекция ревизирали бент. „ Студена “ и открили, че е демонтиран водомерът, който регистрира излизащата от язовира вода. Обяснението било, че устройството е чартърен и притежателят си го е прибрал. „ Липсата на този водомер лимитира опцията за правилно премерване на водните маси, излизащи от язовира “, акцентира Дряновска.

При същата инспекция било открито, че от извор Врелото е била отклонявана към Радомир вода, предопределена за бент. „ Студена “.

И Дряновска, и Живков описват и за появилите се и в медиите претенции да продължава да се отпуска вода за „ Стомана “, с цел да не спре да работи предприятието при заледяване на различния му източник от река Струма. Имаше и закани за митинги.

Разказът на Дряновска е изключително забавен: „ В първия или втория работен ден на новата 2020 година ми позвъни мъж и ми се показа за изпълнителен шеф на „ Стомана индъстри “. Не помня името му, само че той ми сподели, че министър Нено Димов му е споделил да ми се обади на мен персонално. Искането на този човек беше да се отпусне вода за неговото дружество “. Тя отказала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР