Нова поредица от проучвания установи, че самочувствието на мъжете и

...
Нова поредица от проучвания установи, че самочувствието на мъжете и
Коментари Харесай

Самочувствието на мъжа страда, когато жената до него е успешна

Нова поредност от изследвания откри, че самочувствието на мъжете и дамите реагира доста друго на триумфа на техните сътрудници.

Изследванията, извършени както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа, са тествали реакциите на мъжете и дамите, като задачата им била да ревизират самооценката им в обстановки, в които сътрудникът им не съумява или съумява да извърши разнообразни задания.

В един от опитите двойките са подложени на тест, определящ способността за разрешаване на проблеми и равнището на обществена просветеност.

След привършване на дилемите, участниците били осведомени, че сътрудниците им са постигнали най-високите или най-ниските резултати спрямо останалите.

В последна сметка се оказало, че при дамите не са открити промени в самочувствието, без значение дали сътрудниците им са съумели или не са съумели да се оправят със дилемите. Промени не са открити и след теста, проверяващ несъзнателното им самоуважение.

При мъжете също не са регистрирани промени в съзнателното самоуважение, само че при несъзнателното е открита забавна разлика.

Мъжете, на които е казано, че дамите им са постигнали страхотни резултати, са имали доста по-ниска самокритика от мъжете, на които е казано, че половинките им са се провалили.

Предишни проучвания в тази област също демонстрират, че мъжете явно се усещат застрашени от триумфа на половинката си. Но за какво? И за какво при дамите това не е по този начин?

Изследователите допускат, че защото хората нормално се показват за по-компетентни, в сравнение с са в реалност, напомнянето за триумфа на колегата им може да заплаши личните им възгледи и даже да провокира страхове, че техният сътрудник ще ги напусне.

Наистина, в едно от проучванията при мъжете, на които е казано, че половинките им са постигнали триумф, е регистрирана много по-песимистична настройка по отношение на бъдещето на връзката им, в сравнение с при останалите.

Мъжете изпитват несъзнателна опасност за самочувствието си, когато дамите са сполучливи.

Това е по този начин, само че друго огромно проучване откри, несъзнателните закани ни влияят, даже когато умишлено не сме съгласни с тях.

Например, дамите се оправят по-добре на проби за математически качества, когато мъжете не са в стаята, тъй като наличието на мъже им припомня за стандарта, че дамите не са толкоз положителни в математиката като мъжете.

Това тънко, неумишлено увещание единствено по себе си е задоволително, с цел да понижи доверието на дамите в личните качества.

Самочувствието е мъчно нещо. То е в положение да бъде разрушено на пух и прахуляк от на процедура всичко, което ни заобикаля.

Най-доброто, което можем да създадем, с цел да стабилизираме тези съмнения в своята самокритика, е да обърнем внимание на нещата, в които не сме уверени, и да работим точно върху тях.

По публикацията работи: Ина Фенерова
Инфо:  Psychology Today / Framar.bg

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР