Нова по-либерална версия на системата Бонус-малус ще определя размера на

...
Нова по-либерална версия на системата Бонус-малус ще определя размера на
Коментари Харесай

Бонус-малус идва: Какво ще се промени за шофьорите

Нова по-либерална версия на системата " Бонус-малус " ще дефинира размера на наградата по наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Тя към този момент ще зависи единствено от нанесените от лидера вреди и всеки осигурител ще е свободен да дефинира по какъв метод те въздействат на сумата, която ще се чака да заплаща. Проектът на промени в Кодекса на застраховането, който следва да бъде гласуван в пленарна зала, беше показан в студиото на Money.bg от зам.-председателя на Комисията за финансов контрол Владимир Савов.

Той напомни какъв беше първият вид на " Бонус-малус " от 2017 година - увеличаваща се награда по Гражданско отделение при голям брой пътни нарушавания и/или нанесени вреди или отстъпка при неналичието им. Савов означи, че в хода на публичните разисквания е имало огромно неодобрение поради повторното наказване за едно и също нарушаване, неналичието на връзка сред лидер и автомобил и прекомерно огромното оскъпяване. Заради всичко това " тогава опитът беше несполучлив ", разяснява той.
 Един друг
Един друг " бонус-малус " при автомобилните застраховки

Правителството предлага бизнес дерегулация на системата " бонус-малус "

Вторият вид - от 2020 година, трябваше да реши някои от проблемите на първия план минимум по линия на основаването на връзка сред отговорния лидер и застрахования автомобил, само че поради пандемията и сменящите се държавни управления и той не беше признат.

Сега " бонус-малус " стъпва върху последната редакция на съответстващата евродиректива, като се основава централизирана база за удостоверенията за застрахователни събития. У нас тя ще е в Гаранционния фонд, като задачата е да се отстрани " застрахователния туризъм ", защото " сега всеки осигурител има вътрешна система бонус-малус ", изясни Савов.
 Добра или неприятна, системата
Добра или неприятна, системата " бонус-малус " би трябвало да я има

Няколко аргументи за това

Новият план планува да се гледат единствено вредите - без нарушаванията по пътя, открити от Министерство на вътрешните работи. " Те (щетите) могат да бъдат потвърдени и измерени като стойност и подхождат на бизнеса на застрахователите, който се пробва да оцени рисковете и да ги монетизира по някакъв метод. В предходната философия се опитвахме със застрахователни средства да решим незастрахователен проблем - държанието по пътищата ", призна Савов.

По думите му на никое място отвън някои американски щати и Южна Корея няма система, която да обвързва Гражданско отделение с наложените санкции, а централизирани системи " бонус-малус " има в единствено 5 страни от Европейски Съюз (Франция, Унгария, Румъния, Испания и Люксембург), като други две са децентрализирани. Масово това е по-скоро комерсиална процедура на пазара.
 До 4 пъти по-скъпа застраховка
До 4 пъти по-скъпа застраховка " Гражданска отговорност " с новата система " Бонус-малус "

Ще включва от 15 до 20 категории за класиране на водачите по отношение на декйствията им на пътя

У нас съгласно плана застрахователите ще имат право сами да дефинират по какъв начин и дали ще се въздейства наградата по Гражданско отделение от направените вреди, като ще са длъжни да показват за утвърждение на КФН разпоредбите си и по-късно да ги оповестят обществено.

" Говорим за един мн конкурентен пазар - има 16 компании, които оферират този артикул, никой няма повече от 19-20% пазарен дял, никой не може да диктува самичък условия (...) Пазарът ще се саморегулира ", акцентира зам.-председателят на КФН.

Според прогнозата на Владимир Савов, целият развой по навлизането на системата ще отнеме минимум година.

Гледайте целия диалог във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР