Нова научно-индустриалната лаборатория на Българската академия на науките /БАН/„Индустрия i2030“

...
Нова научно-индустриалната лаборатория на Българската академия на науките /БАН/„Индустрия i2030“
Коментари Харесай

Нова лаботатория на БАН ще работи за цифрова интеграция на науката, бизнеса и обучението


Нова научно-индустриалната лаборатория на Българската академия на науките /БАН/„ Индустрия i2030 “ (RILab i2030) ще проработи през днешния ден, съобщи БГНЕС. Целта на новата конструкция е да осъществя концепцията за цифрова интеграция на науката, бизнеса и образованието.

Лабораторията се обитава в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките, а на откриването ѝ участваха българският еврокомисар с сектор цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, както и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Целта е лабораторията да дава поддръжка за научноизследователска и развойна активност на дребните и междинни предприятия и високотехнологичната промишленост посредством потребление на съществуващия теоретичен потенциал и високотехнологично научно съоръжение на университетски и индустриални сътрудници. Сред опциите на RILab i2030 са софтуерни пакети за симулации, моделиране, 3D принтиране, програмен продукт и съоръжение за прототипиране и единични производства, термовизия и термография, 3D томография и лазерна и други

„ Чрез тази лаборатория ние желаеме да се доближим до компаниите, които внасят в страната високотехнологични производства, основани на цифровизация. Считаме, че посредством нея по-добре ще отговорим на упованията на обществото. Ще сме в положение по-добре да допринесем за осъществяването на Иновационната тактика на София за образован напредък. Изобщо да се превърнем в един актуален център, който е профилиран в цифровизацията “, описа Галя Ангелова, шеф на Института по осведомителни и информационни технологии в Българска академия на науките.

Веднага след откриването на лабораторията стана ясно, че Столична община е направила и първата поръчка – направа на тактилна версия на картини от Градската художествена изложба, както и на обекти от Музея за история на София, тъй че те да станат „ забележими “ за хора с повредено зрение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР