Нова научна хипотеза предлага нещо доста радикално – в центъра

...
Нова научна хипотеза предлага нещо доста радикално – в центъра
Коментари Харесай

Нещо далеч по-странно от черна дупка се намира в центъра на нашата галактика?

Нова научна догадка предлага нещо много коренно – в центъра на Млечния път няма свръхмасивна черна дупка, а огромно ядро от тъмна материя. Това би могло да изясни някои от странностите в актуалните наблюдения на придвижванията на звездите към ядрото на нашата вселена.

Централният обект в нашата вселена е прочут като Стрелец A* (или Sgr A*). Смята се, че това е свръхмасивна черна дупка с маса към 4,15 млн. пъти по-голяма от слънчевата. Доказателствата за това получаваме от придвижването на звездите към центъра на галактиката – в частност, на звезда, наречена S2, която е била употребена за тестването на Общата доктрина на относителността на Айнщайн. Движението на тази звезда и смяната в цвета в най-близката точка до Sgr A* поддържа концепцията, че извънредно солиден и стилен обект (като черна дупка) се намира в ядрото на Млечния път. Докато звездата се върти към черната дупка, нейната орбита се трансформира и най-близката точка до черната дупка се трансформира с всяко завъртане. Общата доктрина на относителността предсказва какъв брой тъкмо се трансформира тази орбита.

Един необикновен клас обекти, прочут като G клас, също орбитира галактическия център. И те са меко казано странни. Представляват компактни звездоподобни обекти, само че когато се намират в най-близката си точка до Sgr A*, наподобяват като раздължен междузвезден облак. Приличат на газ, само че се държат като звезди. В придвижването им следим характерна чудноватост, която към момента не е обяснена изцяло. Това кара учените да теоретизират, че в центъра на Млечния път има нещо по-различно от черна дупка.

Новата догадка, призната за обява в MNRAS Letters и налична онлайн, предлага следното. Според учените компактният обект не е черна дупка, а компактно ядро с съответен вид тъмна материя, наречена „ darkinos ”. Екипът твърди, че придвижването на S2 и странността на G2 – един от първите обекти от класа G - могат да бъдат обяснени доста по-лесно, в случай че приемем, че в центъра на Млечния път съществува ядро от тъмна материя, в сравнение с свръхмасивна черна дупка. За да тестват в допълнение своята догадка, експертите включват придвижването на останалите звезди в S класа и откриват, че и те пасват на техния модел.

Тъмна материя е разбиране от астрофизиката и космологията, което значи хипотетична форма на материята, която надвишава общоприетата материя (като нас самите, звездите и капибарите) с 5 към 1. Съществуването на тъмната материя изяснява ротацията и придвижването на галактиките, които следим, само че липсват пробни доказателства за съществуването ѝ. Съществуват голям брой претенденти за тъмна материя и darkinos е един от тях.

Понятието тъмна материя е леко подвеждащо. Тя не си взаимодейства със светлината и съставлява нещо незнайно. Затова е кръстена „ тъмна “. Всъщност обаче е невидима. Тя си взаимодейства гравитационно и в някои сюжети може да се струпа на едно място дотам, че да докара до образуването на ядра от тъмна материя. Изследователите считат, че точно подобен е казусът с центъра на Млечния път.

На базата на това съмнение, че Sgr A* в действителност е голяма буца darkinos, екипът пресмята, че тези хипотетични частици евентуално имат маса към 1/9 от тази на електрона и че този стилен обект от тъмна материя е с към 500 000 слънчеви маси по-лек от Sgr A* (в сюжет, в който това е черна дупка).

Вероятно доста скоро ще можем да тестваме в допълнение тази догадка – когато телескопът Event Horizon направи първата фотография на свръхмасивната черна дупка M87* през 2017-та, той извърши наблюдения и върху Sgr A*, които занапред показват да бъдат оповестени. Вероятно те ще дават забавна информация за нашия космически център. Разбира се, сега текат и нови наблюдения.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР