Нова наредба ще регулира изплащането на компенсации на родителите, чиито

...
Нова наредба ще регулира изплащането на компенсации на родителите, чиито
Коментари Харесай

Промени при изплащането на компенсации за неприетите в детските градини деца

Нова разпоредба ще контролира изплащането на обезщетения на родителите, чиито деца не са признати в общинска или държавна детска градина. Проектът на Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждане, образование и образование на децата, които не са признати в общински ясли и детски градини, е качен за публично разискване.

Според наредбата със средства от държавния бюджет ще бъдат обезщетени разноските, осъществени от родителите на деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, директно свързани с развъждането, възпитанието и образованието им, когато децата не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места.

Право на помощта ще имат и родителите на деца, навършили две години, към началото на съответната образователна година, когато в обитаемото място по сегашния им адрес не е разкрита детска ясла или яслена група в детска градина и децата не са признати в детска градина заради липса на свободни места.

Месечната сума за компенсиране за едно дете, не може да надвишава междинния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното обучение в общинските и държавните детски градини и учебни заведения за съответната календарна година, написа още в наредбата.

Според вносителите аргументите, които постановат приемането на наредбата са, че в обособени обитаеми места в страната от години съществува проблем с непълен брой на свободните места за банкет на деца в детските ясли, както и в яслените групи на детските градини.

Родителите имат право да получат средства, в случай че по едно и също време са изпълнени следните условия:

1. детето е кандидатствало за банкет в общинска детска ясла или яслена група на общинска или държавна детска градина, в чийто съседен регион се намира актуалният адрес на детето, по ред, избран от съответната община, и същото не е признато заради липса на свободни места;

2. детето не е записано в общинска детска ясла или в яслена група на общинска или държавна детска градина;

3. общината по сегашния адрес на детето не e предложила на родителите друго място в ясла в заради липса на свободни места

4. родителите не получават подкрепяне от държавния бюджет, като се изключи детски

5. за развъждане на детето не се употребява отпуск за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

В бюджета на Република България за 2022 година бяха планувани средства в размер на 600 хиляди лева за поддръжка на родителите на деца, за които не е обезпечено място в общински ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини. За задачата беше направено и признато Постановление № 231 на Министерския съвет от 2022 година, в осъществяване на което страната дава средства за родителите на деца на възраст от три месеца до 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, за установяване на реда и изискванията за даване на средствата от държавния бюджет за компенсиране през 2022 година на разноските, директно свързани с развъждането, възпитанието и образованието им, когато детето не е признато заради липса тук-там в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини, за които е кандидатствало и общината по местоживеене на детето не е предложила друго равностойно място в общинска детска ясла или яслена група в общинска или държавна детска градина.

Тези средства се оказаха извънредно недостатъчни за задачата, за която бяха отпуснати, заради което се наложи да се търсят други разновидности за обезпечаването и изплащането им, което ангажираше спомагателен запас от страна на институциите всеки месец, написа в претекстовете към плана.

 

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година са планувани средства за компенсиране на разноските за развъждане, образование и образование на деца, които не са признати заради липса тук-там в общински детски ясли или в яслени групи в общински или държавни детски градини в размер на 10 млн. лв..

Същевременно, в Закона за здравето бяха признати допълнения в член 119, според които страната дава средства на родителите за компенсиране на разноските, директно свързани с развъждане, образование и образование на деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, които не са признати заради липса тук-там в общински детски ясли и яслени групи в общински и държавни детски градини и не е препоръчано от общината по местоживеене на детето друго равностойно място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина, написа Pariteni.bg. Условията и редът за даване и погашение на тези средства следва да се дефинират с разпоредба на Министерския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР