Нова методика за изчисляване на такса смет, предлага финансовото министерство.

...
Нова методика за изчисляване на такса смет, предлага финансовото министерство.
Коментари Харесай

Ще бъде ли променена методиката за изчисляване на такса смет?

Нова методика за пресмятане на такса боклук, предлага финансовото министерство. Идеята е от 1 януари 2025 година година налогът да се пресмята съгласно изхвърлените боклуци, а не като % от данъчната оценка на парцела, както е в този момент. Ще плащаме ли повече по правилото " замърсителят заплаща "?

Тричленното семейство на Иво Йорданов от Русе живее в тристаен апартамент от 100 квадрата. За такса боклук на година заплаща към 90 лв.. Според Иво сегашният модел на пресмятане не е най-хубавият, а боклукът не се изхвърля постоянно. Четири са предлаганите разновидности - да се продават специфични торби за отпадък, да се заплаща за контейнери, таксата да се пресмята съгласно размера на парцела или по броя на живеещите.



" Най-удачно е таксата боклук да се пресмята съгласно броя на живеещите в жилището единствено, че домоуправителят или Европейски Съюз да пуска някаква декларация, тъй като има всеобщи случаи, когато хората се водят на един адрес, а действително живеят на различен. Начините, при които се изисква боклукът да се изхвърля в тъкмо избрани торби считам, че са безусловно неприложими в България ", счита Иво Йорданов, гражданин на Русе.

Оказа се, че множеството общини са на мнението на Иво и са последователи методът да е основан на броя на живеещите в един парцел. Така таксата се дефинира, като разноските на кметството за сметоизвозващите действия се разделят на хората в обитаемото място. Получената сума се умножава по броя жители в един апартамент или къща.

Ако се одобри тази методика, в една средноголяма община от към 140 000 поданици с план-сметка за разчистване от над 10 милиона лв., годишната такса за един човек ще е 76 лв., а за четиричленно домакинство - над 300 лв..

За фамилията на Иво това би значело по-скъпа такса с 200 лв.. От общината обаче не се ангажират със сума, защото има доста незнайни, а последната дума има Общинският съвет.

" Никой не може да каже на този стадий какво се планува за таксата боклук. Все отново страната би трябвало да излезе със мнение. В момента преглеждаме разнообразни разновидности, обсъждаме и отново споделям - никой няма предпочитание да подвига каквито и да е такси без да има нужда ", сподели Димитър Недев, зам. кмет на Община Русе.

Според Българската стопанска камара най-несправедливият вид е на база данъчната оценка.

" Четвъртият способ - в действителност това е опазване на настоящето състояние. Законът дава тази опция, като задължава общините да стимулират за какво не могат да приложат нито една от трите бази. Той на процедура трансформира такса " битови боклуци " в налог, второ пренебрегва се европейският принцип " замърсителят заплаща ", сподели Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

По думите му законът дава благоприятни условия по отношение на парцела.

" Едно ще бъде решението да речем за етажна благосъстоятелност от над 100-120 жилището, там може да се окаже, че най-удачен е методът за брой ползватели. За независими парцели, къщи, бизнеси и юридически лица, евентуално методът с транспортиране на контейнери ще е по-удачният способ ", съобщи Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

Очаква се методиката да бъде призната от Министерския съвет най-късно през март.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР