Нова масирана хакерска атака удари мрежи на фирми и институции.

...
Нова масирана хакерска атака удари мрежи на фирми и институции.
Коментари Харесай

Нова глобална хакерска атака, мишена е и България

Нова масирана хакерска офанзива удари мрежи на компании и институции. Обект на киберпрестъплението са най-вече страни в Източна Европа, измежду които и България. Атакувани са компютърни системи още в Русия, Украйна, Турция, Германия. Пострадали са както частни компании, по този начин и огромни осведомителни организации и медии, а също и транспортна инфраструктура и разнообразни институции.

Вирусът се споделя BadRabbit и съгласно компании за компютърна сигурност е трансформация на публикувания през юни NotPetya, който удари най-вече Украйна. Чрез новия хакерите са завладявали компютърни системи за да получат пари. От притежателите на инфектираните мрежи са били желани по 0.05 биткойна (283 долара), с цел да бъдат отблокирани техните данни, които зловредният програмен продукт кодира.

Сред хакнатите мрежи са били тези на съветската осведомителна организация " Интерфакс ", електронното издание от Санкт Петербург " Фонтанка ", системите на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, метрото в Киев. Обект на хакване са били и редица мрежи на бизнес компании. Опит за проникиване е имало в мрежите на първите 20 по величина съветски банки, съобщи РИА " Новости ".

Според компанията за компютърна отбрана Group-IB новият вирус се изпраща от домейна 1dnscontrol.com. Той има IP-адрес 5.61.37.209 ". Специалистите на компанията са разкрили и по какъв начин да бъдат предпазени компютрите от BadRabbit. Необходимо е да бъдат ъпдейтнати операционната и антивирусната системи до последната настояща версия. Освен това би трябвало да се сътвори и файл C:windowsinfpub.dat и да му се даде конфигурация само за четене. В подобен случай даже и вирусът да проникне в компютъра, той няма да може да кодира данните. Препоръчително е и да се блокират IP-адреса и домейна, от който се популяризира вируса.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР