Нова линия настолни процесори Ryzen Threadripper ще предложи до 96

...
Нова линия настолни процесори Ryzen Threadripper ще предложи до 96
Коментари Харесай

AMD подготвя 96-ядрен процесор Ryzen с архитектура Zen 4


Нова линия настолни процесори Ryzen Threadripper ще предложи до 96 ядра Zen 4
(снимка: AMD)

AMD ще отговори на предизвикването от Intel, който пусна високопроизводителни процесори Xeon W-2400 и Xeon W-3400 (Sapphire Rapids) за работни станции, с 96-ядрени чипове Ryzen Threadripper 7000 и нова платформа Socket TR5.

Очаква се компанията да пусне новите си процесори за настолни компютри през втората половина на тази година, съгласно продуктовия управител на Asus – Тони Ю, на който се базира обява на TechPowerUp.

Въпреки че актуалните модели Ryzen Threadripper Pro 5000WX оферират конкурентно равнище на продуктивност по отношение на най-новите процесори Intel Xeon W, последните поддържат интерфейса PCIe 5.0, както и DDR5 RAM, което липсва при чиповете на AMD.

Предстоящите модели Ryzen Threadripper 7000 с кодово име Storm Peak стъпват на архитектурата Zen 4 и освен ще предложат повече ядра спрямо Ryzen Threadripper Pro 5000WX на база Zen 3, само че и ще поддържат нови интерфейси и RAM памети.
още по темата
Все още не е доказано тъкмо какъв брой ядра ще има новият Ryzen Threadripper, само че като се има поради, че тези чипове са сходни на сървъра EPYC Genoa с архитектура Zen 4, може да се допуска, че броят на ядрата ще доближи 96.

Очевидно AMD към момента се бави с процесорите Ryzen Threadripper 7000, защото реши първо да се концентрира върху сървърните EPYC Genoa, които носят повече доходи, а също по този начин да ги усъвършенства, поради появяването на Xeon W Sapphire Rapids.

Intel раздели новото Xeon семейство на два класа: моделите W-2400 с до 24 ядра, поддръжка на четири канала на паметта и 64 PCIe линии са ориентирани към по-масовия потребителски пазар, до момента в който W-3400 с до 56 ядра, поддръжка на осемканална памет и 112 PCIe линии са предопределени за професионални работни станции.

Много е евентуално AMD да предприеме сходен метод с новата си платформа Socket TR5 и да пусне няколко подкласове на линията процесори Ryzen Threadripper 7000 по-късно тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР