Нова колония на императорски пингвини е открита в Антарктида с

...
Нова колония на императорски пингвини е открита в Антарктида с
Коментари Харесай

Нова колония на императорски пингвини в Антарктида е открита от космоса

Нова колония на императорски пингвини е открита в Антарктида благодарение на технология за сателитно картографиране, съобщи ДПА, като цитира английски учени.

С нея общият брой на известните места за размножаване на този тип пингвини край бреговата линия на Антарктида става 66, оповестиха от Британския антарктически институт.

Мястото е разпознато по петна от гуаното на пингвините - кафяво на цвят и елементарно забелязващо се на фона на снега и скалите. Колонията населява Западна Антарктида и в нея има към 500 императорски пингвина.

Учените са анализирали изображения от сателитната задача " Copernicus Sentinel-2 " на Европейската комисия.

Д-р Питър Фретуел, водещ създател на проучването, сподели, че въпреки откритието да е " вълнуващо ", колонията е дребна и се намира в район, мощно обиден от скорошната загуба на лед.

Императорските, които са най-големите от осемнадесетте типа пингвини и са високи към 1,2 метра, се нуждаят от морски лед, с цел да се развъждат.

Те населяват региони, които са доста сложни за проучване, тъй като са отдалечени, недостъпни и доста студени, като температурите падат до минус 60 градуса по Целзий, обясниха специалистите.

В последните 15 години откривателите от Британския антарктически институт търсят нови колонии, като преглеждат сателитни изображения за гуано от пингвини.

Половината от известните колонии са открити посредством сателитни изображения, споделят учените.

Императорските пингвини са уязвими от загубата на морски лед, който се чака да понижава поради климатичните промени.

Последните прогнози сочат, че при сегашните трендове на стопляне 80 на 100 от колониите ще изчезнат до края на века, предизвестяват английските експерти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР