Нова измама с мистериозни кутии залива социалните мрежи. Търговци използват

...
Нова измама с мистериозни кутии залива социалните мрежи. Търговци използват
Коментари Харесай

Внимание! Плъзна нова измама с „мистериозни кутии” ВИДЕО

Нова машинация с мистериозни кутии залива обществените мрежи. Търговци употребяват името на международен онлайн магазин, с цел да продават кутии с изненади, с заричане за скъпа техника - финален модел таблети, телефони, маркови часовници, както и облекла, и козметика. Вместо това излъганите получават артикули за жълти стотинки, споделя NOVA.

В края на юли Иванка Нейкова попада на реклама във Фейсбук с обещания за атрактивни и скъпи дарове, скрити в мистериозни кутии. Всяка кутия се продава за 60 лева, а при покупка на 3 – третата е безвъзмездна. Иванка се възползва от промоцията и поръчва 3 кутии за 120 лева

„ Обещанията бяха за АТВ, за последни модели преносим компютър, последни модели телефони, финален вик на модата. Реших да си опитвам шанса. Кутиите дойдоха и надлежно не изскочи никакво АТВ от вътрешната страна. Получих две външни зарядни и едно кабелче. Изненадата в действителност беше много разочароваща ”, споделя Иванка Нейкова.

Подаръците-изненада се продават през групата „ Amazon Giveaway Bulgaria ”. А съгласно рекламата всички дарове са истинска техника от складовете на международния онлайн магазин „ Amazon ”.

„ Рекламата твърдеше, че в складовете в България има толкоз доста от тези материални неща – последна технология, тъй че всеки един българин да получи една от тях ”, споделя Нейкова.

„ Разчита се на огромна марка като в тази ситуация „ Амазон ”. Потребителят елементарно се заблуждава – усеща, че е нещо съществено, с подготвеност закупва стоката, само че след това въпросът е какво идва отсреща ”, изяснява Георги Димитров, юрист по киберпрестъпления.

Откритите изненади в кутиите надалеч не се приближават – нито до цената, нито до качеството на обещаната скъпа техника финален модел. А излъганите се оказват десетки, демонстрират мненията в обществените мрежи. Всичките са получили едно и също.

А всеки коментар, в който се загатва за машинация, бързо е заличен от страницата. Търговецът даже предлага премия от ваучер за 500 $ при положителен отзвук във Фейсбук групата. Там е и единственият контакт с търговеца – американски телефонен номер. Той обаче е изключен.

Иванка прави многократни опити да се свърже и посредством телефонния номер, който открива на етикета на пратката. Но и там удря на камък – телефонът е изключен.

„ Пратката идва от Варна през Пловдив. Това е видно от етикетите на куриерските пликове ”, изясни Нейкова.

Оказва се, че етикетите на колетите са неведнъж преналепяни. На последния откриваме името на компанията, която седи зад продажбите. Отиваме на адреса, на който е записана в Бургас. Търговецът не отхвърля да продава мистериозните кутии. Но отхвърля да има машинация.

Производителите, чиито артикули, съгласно рекламата, се оферират като изненада в кутиите, отхвърлят да имат общо с Фейсбук групата.

В кутиите Иванка открива и тези брошури, които изясняват, че с всяка кутия подарява 1 лева за животно в потребност и 1 лева за дете в потребност. Посочени като сътрудници са и три неправителствени организации. Във Фейсбук страницата на една от тях откриваме пост, с който фондацията се разграничава от търговеца. И изяснява, че нито лев подаяние не идва от мистериозните кутии.

След като схваща, че е излъгана, Иванка подава сигнал до полицията и Комисията за отбрана на потребителите. От КЗП обясниха, че жалбите против въпросния търговец до тях към този момент са десетки. И стартират инспекция на компанията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР