Нова ескалация на войната в прокуратурата. Заместник-главният прокурор даде главния

...
Нова ескалация на войната в прокуратурата. Заместник-главният прокурор даде главния
Коментари Харесай

Гешев срещу Сарафов и обратно: Искания за дисциплинарни наказания и сигнал в прокуратурата

Нова ескалация на войната в прокуратурата. Заместник-главният прокурор даде основния прокурор на прокурор , а обвинител номер едно изиска дисциплинарно наказване за заместника си . Сигнал за дисциплинарно произвеждане против Гешев подаде и Сарафов.

Във Висшия правосъден съвет Сарафов е изпратил сигнал за направени записи от Иван Гешев на телефонни диалози. В същото време Гешев е алармирал за нарушавания на Сарафов

Сарафов е стигнал по-далеч и е подал сигнал против началника си в прокуратурата за няколко нарушавания.

Сигналите

Според първият сигнал Иван Гешев е направил запис на собствен диалог с члена на Висшия правосъден съвет Йордан Стоев на 14 май. Стоев е един то шестимата, които желаеха отстраняването на Гешев.

Стоев удостовери, че е разговарял с Гешев и добави, че няма от какво да се тормози. Той изясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, с цел да се видят и да приказват.

Стоев удостовери, че е разговарял с основния прокурор и добави, че няма от какво да се тормози

„ Не мога да допускам, че един добър правист би направил директно нарушаване на Конституцията “. Това разяснява пред публицисти Йордан Стоев.

Според описаното от Сарафов второто нарушаване на Гешев е обвързвано със злоупотреби с потреблението на вилата на Боровец, а третото е по делото " Барселонагейт ".

Според Сарафов Гешев е оказал въздействие на наблюдаващия по това дело.

Реакциите

От държавното обвиняване отхвърлиха коментар и по трите сигнала. Пред bTV и Сарафов резервира безмълвие за сигнала против него от Гешев.

„ Този скандал уронва по неприемлив метод престижа на правосъдната власт. Това, което става е унизително и за прокурорите, и за съдиите, защото и прокурорите, и съдиите са част от правосъдната система в България. Абсолютно неприемливо е по този метод да се вземат решение разногласията в прокуратурата. И това приказва за някакви доста съществени проблеми там “, безапелационна бе Олга Керелска, член на Висш съдебен съвет.

Формациите бяха спестовни на заканите на основния прокурор

„ Висш съдебен съвет е ръководещия орган на съд система. Министърът няма право на глас. Може да приказва и обезпечи среда за спор. Надявам се да не минем решаването на този въпрос с взаимно замеряне, тиня и конференции. Това би трябвало да се организира като полемика – аргументиране във Висш съдебен съвет “, акцентира служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР