Нова банкнота от 50 паунда с образа на учения Алън

...
Нова банкнота от 50 паунда с образа на учения Алън
Коментари Харесай

Bank of England представи новата банкнота от 50 паунда

Нова банкнота от 50 паунда с облика на учения Алън Тюринг, считан за татко на компютрите, ще популяризира. Тя ще бъде издадена за първи път на 23 юни 2021 година, рождената дата на английския математик, съдействал за разбиването на кода на Enigma по време на Втората международна война, предава. 

Банката показа дизайна на новата банкнота, направена от полимер, която съдържа усъвършенствани функционалности за сигурност. Подобно на банкнотата от £ 20, тя включва два прозореца и двуцветно фолио, което прави доста мъчно подправянето. Притежава и холограмно изображение, което се трансформира сред думите „ Fifty “ и „ Pounds “ при наклоняване на нотата от едната страна на другата. Ще има и тактилна функционалност, предназначена да помогне на хората с повредено зрение да разпознават името му. 

Дизайнът на банкнотата стана прочут през лятото на 2019 година, а решението да бъде отдаден на Алън Тюринг беше взето през 2018 г. По този метод тя ще се причисли към други банкноти, също направени със същия материал, с по-голяма дълготрайност, като 5 лири, които носят облика на някогашния английски министър председател Уинстън Чърчил, 10 лири с лика на известния публицист Джейн Остин и 20 паунда с облика на художника JMW Turner.

Банката заяви, че жителите на Великобритания ще могат да продължат да употребяват старите банкноти обикновено и ще бъдат известени минимум шест месеца преди те да бъдат изтеглени от обращение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР