Нов законопроект на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване свръхправомощията на

...
Нов законопроект на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване свръхправомощията на
Коментари Харесай

Зелена светлина получи законопроект на омбудсмана за ограничаване свръхправомощията на банките

Нов законопроект на омбудсмана Мая Манолова за ограничение свръхправомощията на банките посредством промени в Гражданския процесуален кодекс получи зелена светлина още при представянето му на публично разискване. Лично ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов засвидетелства поддръжка и предложения създателите на плана да го показват в правната комисия на Народното събрание в сряда, съобщи кореспондент на .
Още през днешния ден, след публичното му разискване, което тече сега в институцията на омбудсмана, законопроектът ще бъде показан и на Министерство на правораздаването, заяви Манолова.
Омбудсманът инициира законодателните промени поради подхванатата против България наказателна процедура поради неравноправните клаузи в потребителските контракти, за което Европейската комисия даде през януари т.г. на страната ни двумесечен период за справяне с казуса.
В настоящото законодателство е нарушен салдото на ползите сред стопански мощните и потребителите, акцентира Мая Манолова. Действащото законодателство е напълно в интерес на банки, монополни сдружения, компании за събиране на вземания, колекторски компании, компании за бързи заеми, мобилни оператори и други, които разполагат с облекчени процедури за събиране на своите вземания, безапелационна е тя. " Особени привилегии имат банките, които по силата на член 417, т.2 от Граждански процесуален кодекс могат единствено на основата на едностранно изказване, на извлечение от счетоводните сметки да се снабдят със заповед за осъществяване против дебитор и да стартират наложително събиране на задължението. По член 417 даже длъжникът да възрази за съществуването на неравноправни търговски клаузи или за това, че е платил или че дългът, заради неточност или корист от страна на банката е неточно изчислен - на процедура няма прекъсване на насилственото осъществяване. Докато вследствие на възражението в едно исково произвеждане длъжникът потвърди, че не дължи, че дългът е погрешно изчислен или че се основава на неравноправни търговски клаузи, той в това време се е разделил със своето имущество ", изясни Манолова. При колекторски компании има случаи на повишаване на дълга на длъжника от 50% до 500 пъти, посочи още тя.
Съществен минус на настоящата уредба е, че не дава на съдилищата опция за длъжностен надзор за определяне на неравноправни клаузи в договорите с потребителите, посочи още омбудсманът.
Всичко това е незаслужено и непочтено по отношение на българските жители и като омбудсман с екип от специалисти подготвихме план за промени в Гражданския процесуален кодекс, уточни Манолова и означи, че мощен подтик на усилието им дава и Европейска комисия с наказателната процедура против България. Според Манолова предлаганият законопроект дава отговор напълно на забележките на Европейска комисия.
Омбудсманът изрази вяра тематиката да не стане предмет на политическо опълчване, тъй като проблемите на жителите би следвало да стоят в центъра на вниманието на всеки депутат.
Предизвикателството фактически е писмото от Европейска комисия, означи Данаил Кирилов и съобщи, че правната комисия ще взаимодейства оптимално дейно с институцията на омбудсмана.
Предлаганите промени омбудсманът показа пред юристи и изтъкнати адвокати като проф. Огнян Герджиков и проф. Васил Мръчков, представители на съдилища, работодателски и цивилен организации. Целта е да се реализира смяна в нормативната уредба, която да обезпечи отбрана на потребителите, включително на финансови услуги, предоставяни от банки и други кредитни институции, при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедно произвеждане, както и отбрана от неравноправни клаузи.
Няма наказания за частните правосъдни реализатори, посочи юрист Светла Миланова. " Заповедите не би трябвало да се връчват от частните правосъдни реализатори, а от съда, тъй като ЧСИ злоупотребяват ", посочи тя. Заваляха недоволства, че съдът не връчва книжата по верния метод и че към този момент хората имат психологични контузии. Това повече няма да се случва, увери Манолова и изясни, че се предлага срокът на длъжника да стартира да тече от ефикасното му схващане. " Трябва да има непоколебим надзор против безобразията на ЧСИ ", безапелационна е Манолова и увери че борбата ще продължи.
" Подкрепям законопроекта изцяло и му поисквам на добър час в Народното събрание ", сподели проф. Васил Мръчков. Специални поздравления изрече към омбудсмана и проф. Огнян Герджиков, съгласно който законопроектът е доста добра основа за реализиране на мечтаната цел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР