Нов вид отпуск предлага КТ Подкрепа. Синдикатът иска промяна в

...
Нов вид отпуск предлага КТ Подкрепа. Синдикатът иска промяна в
Коментари Харесай

Два дни допълнителен отпуск. За какво?

Нов тип отпуск предлага КТ " Подкрепа ". Синдикатът желае смяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния чиновник, с която се планува основаването на нов тип отпуск за цивилен и публични отговорности, който да бъде предоставян на работещите по трудово правно отношение и на държавните чиновници.

Със законодателно допълнение ще се даде опция на служащите и чиновниците, които се имунизират против COVID-19, да употребяват отпуск в размер на един работен ден след слагане на първата и един работен ден след слагане на втората доза от имунизацията.

В писмо до служебния обществен министър Гълъб Донев, оповестено на уеб страницата на синдиката, от КТ " Подкрепа " показват, че препоръчаният нов тип отпуск е обществено оневинен и нужен, защото вследствие на слагане на упоменатите ваксини е научно потвърдено, че в преобладаващия брой случаи хората са с понижена работоспособност в резултат на реакция на имунната система при имунизацията, съобщи " Монитор ".

" Според изнесената публична информация имунният отговор на имунизираните в първите дни диктува разнообразни странични резултати, като някои от леките до умерени нежелани реакции, включват: болежка в ръката на мястото на инжектиране, температура, отмалялост, главоболие, болки в мускулите или ставите и др ", написа в писмото.Според синдиката в обсъжданата догадка е налице цялостна прилика с освобождението от работа при кръводаряване, при което се дава отпуск за осъществяване на цивилен и публични отговорности, както за служащите и чиновниците по трудово правно отношение, по този начин и за държавните чиновници.

Според КТ " Подкрепа " съществуването на такава опция при основаването на непрекъсната нормативна уредба би понижило и тежестта върху осигурителната система, защото хората с преобладаващи нежелани реакции биха се възползвали от предоставения отпуск при имунизиране, а не от подобен за краткотрайна неработоспособност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР