Нов циклон, образувал се над Адриатическо море, постепенно обхваща по-голямата

...
Нов циклон, образувал се над Адриатическо море, постепенно обхваща по-голямата
Коментари Харесай

Синоптиците бият тревога: През последните дни на януари ни чака дъждовно-снежен циклон и..

Нов циклон, образувал се над Адриатическо море, последователно обгръща по-голямата част от Балканския полуостров, пише meteobalkans.com. Постепенно валежните зони ще се изнасят на север и ще обгръща нашата страна, като страната ни ще попада под топлия бранш на средиземноморския циклон.

Температурите у нас ще се покачат, като се изключи крайните северозападни елементи, където ще се създадават условия за формиране на поледици. Днес се обрисува топлото да е лимитирано много на изток.
Топло по Струма и Места, студено в Тракия тази заран
В тъмни зори по Струма температурите бяха съвсем 10 градуса и по Места бе много меко – към 5 градуса, а Тракия също бе на позитивна територия, само че с едвам няколко десети над нулата. 

При изгрев бе по линията на студа бе западно от Русе-Търново, където бе под нулата и обгръща крайдунавската равнина при Силистра. 

Утре топлият вятър ще се усети в по-голямата част от Дунавската низина и Предбалкана, като студът ще остане стеснен единствено източно от река Искър, там, където от предходния циклон натрупа снежна завивка. 

Валежите у нас ще са най-вече от дъжд, като по-значителни количества, се чакат над Западна България – Рило-Родопския масив – до 30 литра в Рила.

В Родопите най-вече дъжд до 20-30 литра се чака да се излее по югозападната част на планина – рида Дъбраш, както и при изворите на река смолянската река Черна, пограничния Кайнадинския хълм и в Ардинския дял, както и в гръцката част на Гюмюрджинския снежник.

Най-много над Беласица, където до 1 февруари е допустимо да стигнат до 50 литра. В Елено-Твърдишката планина, както и над Сливенския Балкан – до 30-40 литра. 
Поледици западно от река Искър
Сутринта и преди обяд днес  слаби превалявания от дъжд,очакваме да обзет Западна и Северозападна България.

Ниските температури на земната повърхнина и снежната завивка западно от река Искър ще основават предпоставки за формиране на поледици – тази заран. 
По-малко дъжд и сняг, в сравнение с при циклона майка
През деня над Западна и Северна България  ще превали слаб дъжд, като до обяд преваляванията ще стопират.

Нови превалявания, ще обзет Югозападна и Южна България, като по-интензивни ще са преваляванията над Родопите – югозападната и южна част на планината, в Пирин и долината на р. Струма – Благоевградското и Санданско-Петричкото поле и както споменахме – над Беласица.

Степен 2 Издаваме за обилни превалявания от дъжд, преваляванията ще надминат 40 – 60 литра на квадратен метър за интервал от 12 часа, вероятни са местни наводнения, заради интензивното снеготопене. 

Обилни превалявания отдъжд са вероятни и над Дунавската низина, само че районните модели се разминават с предстоящите количества. Един от главните залага на до 20 литра западно от река Искър, а на изток по-скоро алегорични. 

Висока снежна граница и доста малко мраз

Снежната граница все още е много високо към 1800 метра, като през днешния ден вечерта ще има опит за нахлуване на доста нежен мраз от северозапад, само че във височина 1500 метра температурите ще останат позитивни. И едвам на следващия ден снежната граница се чака да падне под 1500 метра.

Късно вечерта против 30-ти, с навлизането по-студен въздух снежната граница много ще падне и е допустимо да стигне до 1000 метра и даже в Софийското поле, в южната му част да повали сняг, както и западно от река Искър. 
 


Снежна граница над 1600 метра и зимно прииждане
Валежите от дъжд по планините ще основат условия и за лавини, съпроводени и от интензивно снеготопене ще се основат условия и за доста повишение на равнищата главно на река Арда, защото много ще вали по нейния водосбор.

Възможно е нейният най-западен приток Черна да вдигне доста равнището, както и най-големият ѝ Върбица, която си е типична поройна река.

Очакваните значителни превалявания за южната част на Родопите и високата снежна граница е допустимо да вдигнат много равнището на река Девинска, чиито извори са в Девинската планина, част от Велийшко-Виденишкия дял на Родопите, а оттова и на Въча.

В рида Чамлия, от който извира Чаирдере, което дава началото на дясната съставляваща на Въча, също се обрисува да вали повече дъжд, по тази причина втората по величина родопска река също е допустимо много да вдигне равнището. 

Дъждовете в югозападния родопски хълм Дъбраш е допустимо да вдигнат равнищата и на Места, поради родопските ѝ притоци – най-големият Канина.  

Западните елементи на Източна Стара планина, както и Елено-Твърдишката планина също се чака да останат под снежната граница или най-малко в по-голямата си част.

Най-високият връх Чумерна е едвам 1536 метра, по тази причина има заплаха река Тунджа много да вдигне равнището в горното си течение и поради най-големия си приток Мътница.

В Средна Стара планина няма толкоз сняг, само че при тази висока снежна граница в композиция с изобилните дъждове е допустимо да се стигне до доста повишение на река Тунджа.
Малък Сечко стартира със слънчево и много топло време
Валежите от дъжд и сняг се чака да спрат в дребните часове, към този момент във властта на Малък Сечко, в петък ще се обясни, и температурите ще се вдигнат.

А в първия ден на февруарския уикенд са вероятни и стойности над 16-17 градуса на югоизток, само че се обрисува да е по-често облачно, макар много високите температури. Но дотогава има време,  допустимо е и да няма облаци.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР