Нов товарен влак дерайлира в Сърбия. ЖП инцидентът стана малко

...
Нов товарен влак дерайлира в Сърбия. ЖП инцидентът стана малко
Коментари Харесай

Журналист, открил втората жертва край Пирот: Беше като в Херошима, но тръгнах към цистерните


Нов товарен трен дерайлира в Сърбия. ЖП случаят стана малко след среднощ край сръбския град Зайчар. Композицията е превозвала фосфорна киселина.

За разлика от случая с влака с амоняк край Пирот в този момент приключване на рискови химикали няма, макар че всички вагони от композицията са били цялостни с фосфорна киселина.

Мястото е отцепено, като на терен работят полиция и пожарна. И при двата случая химикалите са били предопределени за една и съща компания, която се занимава с изкуствени торове.

В Пирот през днешния ден стартира невиждана акция по преместването на цистерните с амоняк.
От общо 21 вагона - четири са се преобърнали, а още две са се наклонили. 10 от машините пътуват към Княжевац, а останалите ще бъда преместени в идващите от 5 до 10 дни.

Снимка: bTV

В радиус от 500 метра до километър може да се наложи евакуация на хора.

Не е ясно от какъв брой цистерни изтича амоняк и какъв брой тона субстанции са били транспортирани. Отговори търси проверяващият публицист Ненад Паунович.
Снимка: bTV

„ Беше ужасно, все едно е паднала бомба, като в Херошима. Локомотивът още работеше. Светлините светеха. Реших да отида към цистерните. Изведнъж започнах да вдишвам мъчно, лицето ми пламна от топлота. Запитах се - къде съм тръгнал, и аз ли ще загивам?! Обърнах се и потеглих нагоре. Звъннах на незабавна помощ, на полиция, на пожарната, с цел да кажа, че има още една жертва. Никой не пристигна “, споделя Паунович.

Хората от селата край Пирот се възмущават от положението на железницата, която е от 80-те години на 20 век. Отсечката не е електрифицирана.

„ Този жп път не е добър. Проблемът е в дървените прагове. Те са изсъхнали или изгнили. Защо не е изработен ремонт?! “, пита журналистът.

Журналистът е индивидът, който открива втората жертва при случая - турски жител.

Месечно по железницата минават към 400 товарни композиции, 50 от тях с рискови химикали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР