Нов телескоп с диаметър на огледалото от 1,5 метра купува

...
Нов телескоп с диаметър на огледалото от 1,5 метра купува
Коментари Харесай

За първи път от 30 г. Обсерваторията на Рожен купува нов телескоп

Нов телескоп с диаметър на огледалото от 1,5 метра купува Н към Института по астрономия на връх Рожен. В поръчката е включена направа, доставка и монтаж на телескопа, само че също по този начин наблюдателна кула и купол.
Единствен участник в процедурата по възлагане е австрийската компания " АСА Астросистеми ГМБХ " от град Ноймаркт им Мюлкрайз. Нейната оферта е за 3,7 млн. лв. с Данък добавена стойност, с 24 000 лв. малко под оповестената пределна цена. 
За новата астрономическа инсталация се изисква да работи изцяло автоматизирано, т.е. в роботизиран режим, а ръководството на купола и телескопа да бъде обвързвано.  
 Недостига забележителна сума за поддръжката на обсерваторията в Рожен Недостига забележителна сума за поддръжката на обсерваторията в Рожен
Недостига забележителна сума да поддръжката на обсерваторията в Рожен. За да може да работи дейно на астромическата обсерватория са ну...
Националната астрономическа обсерватория се намира на връх Рожен в Родопите, на 1750 метра надморска височина, на 6 км по шосе от прохода Рожен.
Още в обявлението е посочено, че при изработването и монтирането на телескопа, наблюдателната кула и купола изпълнителят би трябвало да се преценява метеорологичните условия за местността – снежната завивка е до 1-2 метра през зимата, температурите варират от към -20 °С до към +25 °С, типичните стойности на относителната мокрота са към 75%.
Срокът за направата и доставката на детайлите за телескоп, кула и купол е 18 месеца, а за монтаж – 3 месеца.
Повече детайлности за тази и другите вложения в научна инфраструктура четете на следващия ден в изявление с доцент Никола Петров – шеф на Националната астрономическа обсерватория - Рожен
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР