Нов спад на родените бебета от началото на годината отчитат

...
Нов спад на родените бебета от началото на годината отчитат
Коментари Харесай

Нов спад на раждаемостта в Смолянско

Нов спад на родените бебета от началото на годината регистрират работещите в Неонатологично поделение на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров ”. До началото на тази седмица са проплакали 260 новородени, заяви доктор Юлия Кисимова – шеф на Неонатологично поделение. Интересен факт е, че момчетата в този момент са повече от девойките – към 60 на 40 %. Тенденцията за спад на раждаемостта в района е от няколко години и за жалост продължава.

Медици разясняват, че най-вероятно инфлацията е една от аргументите за по-ниската раждаемост. През предходната 2021 година родените бебета са 368.

И в наклонността на имената има разлики от предишни интервали. Докато през 2021 година родителите кръщаваха бебетата си Никола, Александър, Александра, Елена, в този момент на мода са Божидар, Калоян, Никол, Ния. Младите фамилии от района не престават да залагат и на обичайните български имена – Димитър, Георги, Мария, сподели старшата сестра на Неонатологично поделение Цонка Станева. Има и бебета и с неповторими имена – Илайда, Имам, както и кръстени на герои от известните турски сериали, които вървят сега – Зейнеб, осведомят още от лечебното заведение в Смолян.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР