Нов скандал във Вашингтон. Оказа се, че Байдън е изнесъл

...
Нов скандал във Вашингтон. Оказа се, че Байдън е изнесъл
Коментари Харесай

Байдън и Тръмп разкриха сериозен недостатък в американската демокрация

Нов скандал във Вашингтон. Оказа се, че Байдън е изнесъл от Белия дом и е изгубил секретни документи. За подобен грях ФБР в този момент приготвя наказателно дело против противника му Тръмп. Но силите за сигурност нямат недоволства от Байдън. Републиканците се оплакват: те са преследвани за всяка дреболия, а Темида си затваря очите за греховете на демократите. Защо „ дълбоката страна “ в Съединените щати оказва помощ на демократите?

Секретни документи от времето на вицепрезидента Джо Байдън бяха открити в постройката на един от мозъчните тръстове във Вашингтон. Около 10 секретни документа са открити в Центъра за дипломация и световно ангажиране, кръстен на името на Байдън, който отвори порти през 2018 година, съгласно осведомени източници.

Сензационното известие беше доказано в Белия дом: в действителност са открити документи с гриф " секретно ". Те бяха открити от юристите на самия Байдън, като са били открити преди два месеца - на 2 ноември. Офисът е трябвало да се реалокира - и юристите пристигнали да подредят архивите, с цел да освободят помещението. Бившият вицепрезидент Байдън е употребявал офиса от 2017-2019 година, когато е бил частно лице. Собственикът на Белия дом в този миг беше Доналд Тръмп, а бъдещият му противник тъкмо се приготвяше в този офис, с цел да издигне своята кандидатура за присъединяване в изборите. Документи, съдържащи държавна загадка, са участвали в директория, която лежала в кутия с други, елементарни документи.

Според канал Си-Би-Ес, неговите източници не прецизират на какво равнище на секретност принадлежат книжата. Там обаче подчертаха, че документите не се занимават с нуклеарни въпроси. По-късно Си-Ен-Ен - също цитирайки свои източници - заяви, че измежду откритите секретни документи има разследващи данни за Украйна, Иран и Англия.

Отбелязва се, че след откриването на документи Белият дом е уведомил Националния списък на Съединени американски щати, където би трябвало да бъдат трансферирани всички такива документи. Според източници представители на Националния списък по-късно са уведомили Министерството на правораздаването - основния прокурор на Съединени американски щати за случая.

Главният прокурор Мерик Гарланд подреди следствие по какъв начин секретните документи са се озовали в постройката. Въз основа на резултатите от одита Гарланд би трябвало да реши дали е належащо да стартира пълноценно следствие, както и да назначи специфичен прокурор, който да се занимава с този случай.

В други моменти абсурдът може би нямаше да притегли доста внимание. Републиканците обаче видяха в него огледална аналогия със абсурда, който демократите спретнаха единствено преди шест месеца към фигурата на Тръмп. На разсъмване на 8 август стотици сътрудници на ФБР, съпроводени от автомати, претърсиха имението му във Флорида. В заповедта за обиск се отбелязва, че документите, които Тръмп непринудено е върнал в Националния списък на Съединени американски щати през май предходната година, съдържат класифицирана информация. В резултат на това Министерството на правораздаването на Съединени американски щати подреди претършуване на къщата на Тръмп, защото подозира, че някогашният президент има други секретни документи.

Тръмп напомня, че просто не може да има нарушаване, защото по закон той като президент е имал пълномощията самичък да взема решение кои документи са класифицирани като държавна загадка и кои могат да бъдат разкрити. Изключение вършат единствено материали, свързани с нуклеарната сфера: тук пълномощията на президента да разсекретява са лимитирани. Според „ Вашингтон Пост “ обаче тъкмо такива документи са открити в Мар-а-Лаго. Официално удостоверение на тези клюки обаче няма.

Байдън през август не пропусна да се възползва от уязвимата позиция, в която попадна Тръмп. Коментирайки претърсванията във Флорида, той назова държането на публични документи вкъщи " изцяло безконтролно " държание.

Сега е време републиканците да злорадстват. „ Кога ФБР ще претърси ли домовете на Джо Байдън, може би даже Белия дом? Тези документи сигурно не са разкрити “, сподели самият Тръмп. Новият ръководител на Камарата на представителите републиканецът Кевин Маккарти също хвърли камък в градината на Байдън.

„ Той имаше тези секретни документи. И какво сподели за различен президент, който имаше секретни документи? “, възмути се той в коридорите на Конгреса. Според него абсурдът буди " огромна угриженост ". В отговор на забележката на един от публицистите, че юристите на Байдън сами са съобщили на управляващите за находката, Маккарти изрази подозрение, че това радикално трансформира обстановката. " Е и? Просто взеха и ги откриха след толкоз години ”, възрази иронично той.

Друг републиканец от Камарата на представителите Анди Бигс допусна, че Байдън е " откраднал документите " и по-късно ги е оставил в постройката на мозъчния концерн. Бигс напомни, че вицепрезидентът няма пълномощия да разсекретява документи. Конгресменът добави, че като цяло е „ доста обезпокоен за семейство Байдън “ и прикани за следствие.

По-дълбоки въпроси зададе сътрудника му, републиканецът Джеймс Комър. Той се оплака, че Генералната прокуратура има " двустепенна правосъдна система ": отделът има друго отношение към републиканците и демократите - и, несъмнено, към някогашния и сегашния президент. Законодателят даде обещание да изпрати писма до Белия дом и Националния списък с искане за изясняване на обстановката.

Американистът Малек Дудаков не счита, че Генералната прокуратура на Съединени американски щати постоянно оказва помощ на демократите в ущърб на републиканците. „ Апаратът на Генералната прокуратура е надъхан да работи в тясно съдействие с властта и на двете партии. Това устройство принадлежи към по този начин наречената „ Дълбока страна “. Това е вашингтонската администрация. Тя се отнася еднообразно за управлението на двете партии, само че се опълчва на партийни дисиденти като Тръмп и се опълчва не постоянно, а според от моментната обстановка “, прибавя той.

„ Сега, доколкото могат, „ дълбоката страна “ се пробва да попречи на номинацията на Тръмп за нов президентски мандат. Първата причина за основаването на такава интервенция е обвързвана точно с претърсванията във Флорида, втората е „ казусът 6 януари “, т.е. за митингите в постройката на Капитолия “, сподели Дудаков.

„ Както в този момент виждаме, Байдън също се замеси в скандал с небрежното предпазване на секретни документи. Но след 2 ноември никой не е правил обиски при него и, както наподобява, няма и да прави. Най-вероятно ще избегне правни проблеми, предвижда политологът. „ Да, това е образец за изборно правораздаване. Тръмп е изправен пред съществени правосъдни каузи, а в тази ситуация с Байдън казусът ще бъде стеснен до публично неодобрение или санкция, която ще бъде наложена на някой от чиновниците на кабинета на вицепрезидента “, добавя експертът.

Заслужава да се означи, че разкритието е станало ден преди изборите за Конгрес, само че го оповестиха едвам в този момент, с цел да не усложняват обстановката за демократите на изборите, добави Дудаков.

Не си мислете, че висшите чиновници на сигурността в Съединени американски щати са предубедени към републиканците, казусът е по-дълбок, счита американистът Дмитрий Дробницки. „ Демократите и частта от „ естаблишмънта “ на републиканците, като Буш или Мит Ромни, в действителност построиха двупартийна „ дълбока страна “, в която правоприлагащите органи, като прокуратурата, играят обслужваща роля. Политическите кланове играят по-важна роля от всички сили за сигурност. В Съединените щати държат силите за сигурност изкъсо, с цел да не шетат където не би трябвало “, изяснява американистът.

„ Почти всички федерални организации се намират в окръг Колумбия. Това е мястото, където живеят федералните чиновници. Нека да забележим резултатите от изборите в този изборен регион. Ще забележим, че 90 % постоянно гласоподават за Демократическата партия. Повечето от тези чиновници са изцяло потопени в демократичните полезности. Ето за какво, да вземем за пример, Държавният департамент, при който и да е президент, постоянно следва идеологически демократичен дневен ред в своята политика. Той е организиран по този начин, не може другояче. По същия метод е ситуацията и във ФБР “, отбелязва политологът. Тръмп като държавен глава неведнъж се е оплаквал, че не може да реформира държавното управление по никакъв метод, защото решенията му са саботирани в границите на държавния уред, напомня Дробницки.

„ Това „ вашингтонско тресавище “ е пронизано до дъно с демократична идеология. Ето за какво Байдън не може да бъде съден за повърхностно отношение към държавните секрети, само че Тръмп е сладко нещо “, прибавя той. „ Като цяло „ дълбоката страна “ през днешния ден е Демократическата партия, това са клановете, които са съсредоточени в нейното управление. Плюс републиканското крило, което се причисли към тях. Разликата сред Клинтън и Буш е минимална. От друга страна, някои републиканци работят против ползите на дълбоката страна. Това не е единствено Тръмп, само че и конгресменът Джим Джордан - човек, който в този момент не можеше да стане ръководител на Камарата на представителите, само че въпреки всичко се счита за по-влиятелен републиканец в долната камара от ръководителя Маккарти. Това са същински политици. Демократическата партия също има свои политици, да вземем за пример Бърни Сандърс. Но „ дълбоката страна “ също го огъва от самото начало, кара го да работи съгласно упованията “, заключава Дробницки.

Между другото, Центърът за дипломация „ Байдън “, основан след неговото овакантяване на поста вицепрезидент, не за първи път попада в центъра на кавги, прибавя Дудаков. „ Наскоро беше разкрито, че той е получил десетки милиони долари от китайски предприемачи под формата на „ дарения “. Байдън написа и целесъобразни писма за банкет в американски университети на децата си.

Републиканците в Конгреса към този момент основават специфична комисия, която да проверява политизирането на работата на ФБР, Министерството на правораздаването и цялата федерална правоохранителна система на Съединени американски щати. А актуалният скандал основава идеални условия за откриване на практиките на изборно правораздаване от страна на вашингтонските институции, работещи в логиката: „ другари – всичко, врагове – закон “.

Междувременно Байдън наподобява ще разгласи новите си президентски упоритости през идващите седмици. „ Много източници споделиха, че президентът има намерение да разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат през идващите седмици. Той евентуално ще разгласи това през февруари “, заяви вестник „ Хил “. Изданието твърди, че по време на коледните празници американският президент е обсъждал проектите си с родственици.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР