Нов скандал се заформи около станалия печално известен случай от

...
Нов скандал се заформи около станалия печално известен случай от
Коментари Харесай

Нов скандал около случая с шофьора на БМВ-то и линейката

Нов скандал се заформи към станалия печално прочут случай от 05.09. на бул. " България " в Пловдив, при който водач на БМВ влезе в кавга с друга участничка в придвижването . Този път обаче мотив за новосформиралия се скандал се оказаха видеорепортажи на Нова тв и локален пловдивски уебсайт, които нарушават персоналното пространство и независимост на пловдивско семейство, показващи неправомерно и без позволение частния им парцел като хипотетично местопребиваване на обвинявания в побой водач.

Собственик на къщата се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg , с цел да изрази възмущението си от инцидентно видения негов парцел във въпросните репортажи и поставяйки съществени публични въпроси, свързани с правата на българския жител.

Като продължение на изявлението към публикацията и като общественозначима медия, Plovdiv24.bg застава зад проблема и също насочва следния въпрос към вътрешния министър и Министерство на вътрешните работи:

Кой и за какво популяризира конфиденциална информация към медии като Нова тв и въпросния уебсайт, и то в процеса на полицейско следствие?

Призоваваме Министерство на вътрешните работи да се самосезира и да даде явен отговор пред обществеността по отношение на редовно изтичащата вътрешна информация към избрани медии, както и разкриването на персонални данни към същите, изключително след влизането в действие на строгия европейски GDPR правилник! Ще продължим да следим случая от близко! 

- Потърсихте ни, както се изразихте, по отношение на нарушение гражданските ви права, на персоналното ви пространство от други медии.

- Потърсих ви за подпомагане като медия, тъй като се усещам омерзен, само че и в огромна степен застрашен – както аз, по този начин и живущите в тази къща. Защото нейни снимки и фрагменти някои медии безконтролно популяризират.

- В какъв смисъл безконтролно?

- Живущите тук нямаме нищо общо със събитието, разбунило духовете в Пловдив по отношение на случай – запознат съм 5.09., разиграл се сред господин и пациент в кола за спешна помощ и неговата брачна половинка.

- Какво имате поради?

- Преди да отговоря на въпросите ви, бих желал да уточним един подробност. Вярно ли е, че в публицистиката има условие за удостоверение най-малко от два, наблягам - самостоятелни източника за оповестената в медийното пространство вест, още повече, касаеща конституционни свободи на жителите, както е в тази ситуация?....Има решение на висшия касационен съд / да вземем за пример от 23.03. 2012 г./, в което има наказан публицист за неспазване на това предписание. Но в случай че в тази ситуация е спазено, поражда въпросът кои са самостоятелните източници и няма ли нарушаване на европейското законодателство за предоставена непозволено информация?

- Вие от какво сте омерзен?

- Замесени сме в една подправена вест, която на процедура ни нанася неимуществена щета. Нещата обаче са далеч по-сложни.

- Нека караме по ред. В какво съгласно вас се състои подправената вест?

- Разни медии на фона на свои хипотетични мнения експонират нашата къща, в която в никакъв случай не е живял, не живее и евентуално няма да живее господинът, мотив за техните мнения. Най-малкото той не е и няма по какъв начин да е притежател на тази къща. Ето за какво, популяризираните от тях снимки и фрагменти са директни внушения против живущите тук и годно доказателствено средство за съда.

- Какви внушения по-точно?

- Сега представяте ли си една ядосана – да предположим с право навалица, обкръжила тази къща в желанието си да потърси отмъщение от човек, който, както ви обясних, не е живял и не живее тук!? Аз като виновен за хората тук, в това число и деца, поради подправена вест ще би трябвало да изживея ужаса на един пояснителен режим, може би и освен това.

- Например?

- Представете си, тъй като това към този момент не е догадка – има задоволително сходни образци, някой френетично превъзбуден от внушения на по този начин нареченото свободно слово, или по-скоро слободийно слово, в подобен миг се нахвърли върху почтен, върху някой от нас!? Тогава кой ще носи отговорността? Този, който е измамен или тези, които са го подвели!?

- Вие атакувате свободата на словото?

- А вие не се опитвайте да защитавате непременно свои сътрудници! Нямам поради свободите. Точно противоположното! Възмутен съм от тези, които се възползват от тази независимост, без да носят отговорност за нея, а по презумция са призвани. По този метод девалвират смисъла на тази независимост, в това число и на вашите отговорности. Тук аз виждам само безнаказаност! Не мислете, че всичко свършва до тук, има и още една основна детайлност.

- Кажете!

- Вие не знаете, само че тази къща е оповестена за обмен. От тези необичайно оповестени снимки и фрагменти се нанасят спомагателни неимуществени вреди. Виждайки ги, на евентуалния покупател се внушава, че не някой различен, а притежателят е някакъв " изрод “.... Дали публикуващите са осведомени или не, няма никакво значение съгласно закона.

- И въпреки всичко, кои са тези медии?

- Не единствено районни – видях изявленията на въпросния уебсайт, само че и в новините на национална медия като Нова телевизия с тези фрагменти. Разбира се, тук възниква  въпросът: те очевидно са заблудени, само че от кого?

- Защо мислите, че са заблудени?

- Отнякъде имат информация за адресната регистрация на БМВ-то, нали по този начин? От това следва ли, че господинът живее тук? Възможно е даже той да има същата адресна регистрация – от кое място да знам, даже аз не знам... Тъй или другояче, нито живее тук, още по-малко е притежател на този парцел.

- Вас какво ви тормози?

- Близо е до мозъка на всеки човек да се запита за какво публицисти се появяват пред дома му, снимат този частен дом и решително, само че и напълно безконтролно популяризират негови снимки и фрагменти.

- Вие канен ли сте за изявление от тях?

- Да тормозят жител единствено тъй като не са ревизирали детайлно информацията си?! Не бих им разрешил сходен произвол!

- Допустимо е да изискат удостоверение и от вас.

- Вече ме издигате в сан институция. Когато ви споменех за конституционни свободи, имах поради и нарушавания на конституционни отговорности от съответни иституции! За мен това е интервенция в персоналното ни пространство.

- Ние с какво можем да помогнем? Министърът на вътрешните работи даде обещание цялостно следствие, може би би трябвало да се обърнете към него по този въпрос?

- Точно това е солта на казуса в тази страна. За нанесения ущърб върху свободната съвест на жител, за нанесена неимуществена щета от публицистика, стигнала, само че и към този момент копаеща дъното, би трябвало да се обърна към съда или да диря подпомагане от неработещи институции? Вие сте медия, обикновено ли е жителят самичък да се изправя против грамадата от администрация, или ще имате смелостта да поставите тези въпроси за разискване, където им е мястото?

- За нас мястото за разискване е в нашият уебсайт.

- Значи разбирате до каква драма води една подправена вест в страна с недоразвити институции?

- Но министърът се е заел...

- Вече десетилетия понастоящем ръководената от него институция, както и изключително останалите, имащи отношение, позволяват тази вихреща се незначителност да вгорчава живота на българския жител. Дори да го слага в заплаха.

- Нямате ли доверие на министъра?

- Наистина, в случай че предприеме нужните ограничения против очевидното безвластие, ще го приветствам, който и да е той. Нека ревизира по какъв начин изтичат персонални данни, надлежно има ли корупция сред " експерти “ измежду другите заинтригувани. Всъщност, като увжавана медия, можете да го запознаете с гражданските ни претенции, даже да му предоставите това изявление. Трябва да се постави завършек на нарушаването на гражданските права посредством медиен произвол.

- А мнението ви за случая, както се изразихте?

- Може и да е подобен, какъвто е разказан, а в случай че се окаже, че не е тъкмо по този начин?! Виждам някакви опити за опровержения.

- Къде?

Нито се занимавам, нито ме интересуват точните названия на медиите. И въпреки всичко, докога някой ще си присвоява правото да раздава правораздаване отвън съда, даже посредством внушения... Защо да не се самосезира и прокуратурата....
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР