Нов сектор към Главна дирекция Национална полиция“ ще се бори

...
Нов сектор към Главна дирекция Национална полиция“ ще се бори
Коментари Харесай

ГДНП ще се бори срещу престъпленията против дивата природа

Нов бранш към Главна дирекция „ Национална полиция “ ще се бори против закононарушенията срещу околната среда и дивата природа. Оказва се, че похищенията против птици и всевъзможни диви животни мъчно се разкриват, а природозащитници се надяват звеното да проработи дейно.

От години Димитър Попов се занимава с опазването на птиците в Югозападна България. „ Ежедневно се сблъскваме с проблеми - дали от съзнателно посягане по отношение на птиците, или в резултат на човешката активност - няма значение. Важното е, че птиците страдат от разнообразни фактори, най-вече е застъпен човешкия фактор ”, споделя той в ефира на Нова.

Приветства основаването на звено против закононарушенията в дивата природа и счита, че случаите с отровени птици би трябвало да се изследват в лаборатория. „ Те могат да бъдат натровени и от несъразмерна приложимост на пестициди в селското стопанство и изкуствени торове, които в действителност нанасят огромна щета върху биологичното многообразие, и с цел да се откри каква е тъкмо отровата, би трябвало в действителност профилирана лаборатория и вероятно екип, който да се намеси бързо ”, счита специалистът от Българско сдружение за отбрана на птиците - Гоце Делчев.

Основните аргументи хората да прибягват до неразрешени токсини са опитите да спрат хищниците, а в последно време доста постоянно са средство и за справяне с безпризорни кучета. „ Все още в доста хранилища и селскостопански аптеки има находища на такива токсини и тъкмо тук е ролята на това профилирано звено, което ще се основе в близко бъдеще и би трябвало да стартира да реагира и да се бори против такива похищения, да откри къде са тези находища и кой разполага със неразрешени токсини ”, споделя още Димитър Попов.

Престъпления против предпазени птици доста постоянно вършат и ловците. Попов разкрива и последния образец за сходен незаконен акт. „ Близо до нашия град е убит орел риболовец, опръстенен в Латвия, към столицата Рига. Това е последният случай на човек, който подвига пушката, с цел да стреля по вранови птици. Да, обаче в тези ята е имало гарван, който бил опръстенен от учени от Българската орнитологическа централа. Тези закононарушения се откриват извънредно мъчно, тъй като самото доказване е доста мъчно, само че въпреки всичко няма невъзможни неща и, в случай че се работи в тази посока, би могло да се случи ”, споделя природозащитникът. За триумфа на звеното, което ще бъде основано, той има няколко съвета. „ Трябва да бъдат включени експерти, които знаят какво вършат, способени и освен във връзка с разпознаването на птиците, само че и разпознаването на другите токсини, ветеринарни лекари ”, безапелационен е Попов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР