Нов рекорд за ВЕИ в България и драматичен спад при

...
Нов рекорд за ВЕИ в България и драматичен спад при
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Нов ВЕИ рекорд в България; Кредитите поскъпват; AI променя пазара на труд

Нов връх за ВЕИ в България и трагичен спад при тока от въглища (графика)
ВЕИ трансформираха трагично електроенергийния пазар в България през последната година, до момента в който скъпият ток от въглища заема все по-незначителна част от микса.
Търсенето на газ в черноморския блок „ Тервел “ продължава
Надеждите за разкриване на газ в българската акватория на Черно море стават все по-големи в последните години. А откакто прилежащите Турция и Румъния откриха нови огромни находища, наподобява все по-реалитично такива да бъдат открити и край България.
Транспортният министър твърди, че страната може да ръководи „ Росенец “
Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) към този момент е с вписан лиценз като пристанищен оператор, с което страната ще може да ръководи нефтеното пристанище „ Росенец “. Това съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков, който посети терминала и се включи в съвещание на назначената от него комисия по приемането на обекта след прекратяването на концесионния контракт с „ Лукойл Нефтохим Бургас “.
Politico: „ Лукойл “ вижда края на господството си в България
Най-голямата съветска частна петролна компания – „ Лукойл “ – хвърля голяма икономическа и политическа сянка над България, само че привилегированата позиция на съветския колос в балканската страна е във все по-голяма заплаха.
Кабинетът „ Денков “ утвърди изключение от съветските наказания за АЕЦ „ Белене “
Правителството позволи на Националната електрическа компания (НЕК) да работи най-малко още една година с съветската „ Атомстройекспорт “ по поддръжката на оборудването за АЕЦ „ Белене “. На днешното си съвещание Министерският съвет утвърди следващо изключение от регламента, въвеждащ ограничаващи ограничения поради войната на Русия в Украйна.
Украйна желае да купи и реакторите, и оборудването за АЕЦ „ Белене “
Украйна има интерес да купи двата реактора от неосъществената АЕЦ „ Белене “ и оборудването към тях. Това излиза наяве след извършена през вчерашния ден (21 август) среща сред премиера Николай Денков и украинския президент Володимир Зеленски в Атина.
„ Булгаргаз “ чака малко по-висока цена на газа за септември
Цената на природния газ, доставян от „ Булгаргаз “, евентуално ще нарасне леко през септември. Това е прогнозата на публичния снабдител все още, само че до окончателното решение има още една седмица, през която евентуално ще има смяна на интернационалните цени, а от там и на тези в страната.
Времето ще е на страната на Европа и тази зима
По-голямата част от Европа ще бъде обхваната от малко по-високи температури от естественото през октомври – декември тази година, демонстрират последните прогнози на Weather Company. Очакваните температури ще бъдат сред 0.5 и 1 градус по Целзий над междинните за по-голямата част от Европа през четвъртото тримесечие.
Кредитите за българския бизнес нарастнаха двойно и тройно за една година
Бизнесът в България, за разлика от семействата, към този момент усеща осезаемо повишаването на заема поради смяната на лихвената политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). В рамките единствено на една година, откогато ЕЦБ стартира да усилва равнищата на главните лихви, дребните и огромни фирмени заеми в лв. и евро са поскъпнали с сред два и три пъти. Това демонстрират данните на Българската национална банка към юли, когато в действие влязоха новите, по-високи наложителни запаси за банките в страната.
„ Мощен световен глас “: Какво демонстрира разширението на БРИКС с 6 нови страни?
Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ бяха поканени да се причислят към групата на най-големите нововъзникващи стопански системи през януари 2024 година С това свое решение БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - направи значима стъпка в разширението на обсега и въздействието си, написа в собствен разбор Al Jazeera.
„ Шенген не работи “: Австрия е изрично срещу присъединението на България
Австрия твърдо поддържа позицията си против присъединението на България и Румъния към шенгенското пространство. Това бе доказано от Министерството на вътрешните работи на страната пред профилираното издание SchengenVisaInfo.
Глобалната самодейност на Клинтън се събира в Ню Йорк с българско присъединяване
Глобалната самодейност на Клинтън (GCI) ще събере още веднъж тази година „ водачи, иноватори и мечтатели “ – от президента на Световната банка Аджай Банга и министър-председателя на Бахамските острови Филип Е. Дейвис до основния изпълнителен шеф на Airbnb Браян Чески, създателя на World Central Kitchen Хосе Андрес и основния изпълнителен шеф на Ford Foundation Дарън Уокър.
„ С право на обществени помощи “: Правителството подвига парите на дипломатите
Правителството готви увеличение на командировъчните на дипломатите в опит да отговори на недоволството им, което бе изразено и посредством митинги в края на предходната година. Още по времето на служебния кабинет те излязоха с искане за по-високо възнаграждение. Сегашното предложение е на вицепремиера Мария Габриел и е оповестено за публично разискване. Според плана дневните им командировъчни ще се покачат с към 18%, или 18.5 евро.
Българската фондова борса започва нов показател
Българската фондова борса разгласи, че започва нов показател. Той ще е формиран от компании, търгувани на пазара за дребни и междинни предприятия BEAM и ще стартира да се пресмята от 18 септември.
Нови километри метро и булеварди: Столична община показа рекордния си бюджет
Изграждането на така наречен трети градски кръг, нови километри метро, както и строителство на още детски градини и ясли. Това са главните посоки, за които са отделени средства в новия рекорден бюджет на София за 2023 година Неговите характерности бяха показани през днешния ден от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-кмета с направление " Финанси " Дончо Барбалов.
Почивката на българите нарастна с 14% за четири години
Средствата, които са нужни на българите за отмора, са се нараснали с малко над 14% от второто тримесечие на 2019 година до същия интервал на 2023 година Това излиза наяве от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за туристическите пътувания и разноските за туризъм.
Да дигитализираш българския туризъм – един стартъп знае по какъв начин
Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с проблемите на българския туристически бранш. За тях се приказва от години, само че допреди Коронавирус рецесията сякаш никой даже не се опитваше да ги реши. Пламена и Тодор Бобеви обаче са хора, които от доста време се пробват да намерят решение на проблемите в бранша и по-специално – при заведенията за хранене.
Момчетата, които знаят по какъв начин да ремонтират пазара за ремонт на компютърна техника
Едва ли към този момент има човек, който да не зависи по някакъв метод от технологиите. Още по-свързани с тях станахме след пандемията от COVID-19 и смяната на модела на работа. След като офисите трансформираха напълно своята идея и към този момент даже морският плаж може да се назова „ офис пространство “, потребността от надеждна техника, която бързо и елементарно да бъде поправяна, стана по-голяма.
„ Подай ръка “ – фондацията, която връща вярата в положителното
Добрите каузи не всеки път изискват огромни старания и саможертви, а просто огромно сърце. Пример за това е Фондация „ Подай ръка “, която потвърждава, че положителните истории са на всички места към нас и че у всеки един човек има искра на съпричастност и съчувствие към близък.
Какво се случва с „ Вагнер “ след гибелта на Пригожин?
Ден преди самолетната злополука, в която почина шефът на наемническата формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин, съветски формален представител посети Либия, с цел да увери съдружниците, че бойците от групата ще останат в страната, само че под контрола на Москва.
Край на фамилната благосъстоятелност: Инвестиционен фонд купува Subway за $9.55 милиарда
Subway одобри офертата на частния капиталов фонд Roark Capital за 9.55 милиарда $, с което се поставя завършек на продължителния търг, по време на който се появиха няколко конкурентни оферти за покупката на веригата. Новината ознаменува и края на 50-годишния интервал на ръководство на компанията от две семейства.
Индийският роувър към този момент се разхожда на Луната и прати първи фотоси
Индийският луноход „ Прагян “ (в превод от индийски – „ мъдрост “) стартира да изследва лунната повърхнина в четвъртък като част от задачата „ Чандраян-3 “. Спускаемият уред „ Викрам “ доближи Луната в сряда, трансформирайки Индия в първата страна, която реализира сполучливо кацане на южния лунен полюс. Няколко часа по-късно на повърхността излезе шестколесния роувър.
Поколението Z непрекъснато се оглежда за нова работа
Служителите от поколението Z имат тотално разнообразни връзки с работодателите си спрямо другите генерации преди тях. Отдавна отминаха годините, в които хората се задържаха в една компания през цялата си 40-годишна кариера, а съгласно настоящи проучвания младежите, родени сред 1997 и 2012 година, всеки на ден търсят нова работа.
AI към този момент трансформира пазара на труда: LinkedIn демонстрира по какъв начин
Цифровата ера е била очевидец на голям брой революции, само че нито една от тях не е била толкоз трансформираща, колкото възходът на изкуствения разсъдък, показва Decrypt. Доклад на обществената медия LinkedIn, която е благосъстоятелност на Microsoft и е с фокус към пазара на труда, изследва дълбокото влияние на изкуствения разсъдък – изключително на генеративния AI – върху световния пейзаж на работните места.
Най-скъпото лято в историята: Италия увеличи рекордно цените в туризма
Ваканцията в Италия може да бъде скъпо преживяване за тези, които желаят да се насладят на това, което страната може да им предложи. Но лятото на 2023 година ще остане едно от най-скъпите в историята след голям брой кавги за повишение на цените в кафенета и заведения за хранене, които засегнаха както задграничните туристи, по този начин и италианците.
Революционният бълкер с вятърни платна на Cargill отплава за първи път
Революционният транспортен съд, нает от американската хранителна корпорация Cargill, отплава в открити води. Бълкерът тества за първи път авангардно вятърно задвижване, което в миналото може да се наложи в комерсиалното мореплаване. Ако вятърната сила бъде овладяна сполучливо, може да понижи излъчванията и потреблението на сила в бранша на корабоплаването.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР