Нов протест от почти 150 жители на община Павликени пред

...
Нов протест от почти 150 жители на община Павликени пред
Коментари Харесай

Нов протест в Павликени срещу проект на Вълка за горене на боклук

Нов митинг от съвсем 150 поданици на община Павликени пред Регионалната екологична ревизия във Велико Търново, където заседава въздействието на околната среда на бъдещия цех за каменна вата край село Върбовка. Там ще се изгарят 430 хиляди тона модифицирано гориво от битови боклуци, осведоми БНР.

Екоинспекция стартира работа под обсадата на протестиращите, които упорстват да не бъде позволено на предприемача Румен Гайтански да построи завода си за 420 милиона евро с изгаряте на RDF гориво от боклуци край село Върбовка . Притесненията си показаха земеделските производители от аграрния регион на Павликени, еколози и жители.
 В Павликени не се тревожат от желанията на Вълка да гори отпадък Обновена
В Павликени не се тревожат от желанията на Вълка да гори отпадък

Еколозите съзират заплаха от диоксини и фурани

" С построяването на тази инвестиция и изгарянето на 1160 тона RDF на ден ще докара неизбежно до замърсяване на околната среда . Кой човек би си купил някаква селскостопанска продукция, създадена в община Павликени, в случай че ще събираме отпадъците на цяла България и там ще ги унищожаваме, ще ги изгаряме ", уточни фермер.

Увеличава се напрежението в община Павликени нараства и хората са изрично срещу завода на компания " Петрургия ", която има 35-годишна концесия върху базалтовите кариери до село Върбовка, където ще е бъдещият цех с изгарянето на отпадъците.

Хората декларират, че в случай че с решението си екоинспекцията ще повлияе на бъдещето на Павликени. " Искам да кажа на господата от Регионална инспекция за опазване на околната среда, които през днешния ден вземат решение бъдещето на Павликени - ние сме част от Великотърновска област, изгубят ли нас, губят част от района ", съобщи един от протестиращите.

" Да няма подобен инсинератор до Върбовка. Има много законови учредения, европейски условия, с които би трябвало да се съобразят Регионална инспекция за опазване на околната среда ", декларира различен протестрищ.

" Ние сме младо семейство, чакаме и второ дете. Живеехме в Пловдив, аз съм родом от Павликени и просто искахме да се приберем в дребен, спокоен и чист град . Не желаеме построяването на завода, желаеме чистия си въздух, желаеме да живеем умерено в град Павликени ", е претекстът на други протестиращи.
 Сухиндол и Павликени на митинг против построяването на завода за отпадък
Сухиндол и Павликени на митинг против построяването на завода за отпадък

Поради опасности за здравето

Този цех ще върне България 30 години обратно по ръководство на отпадъците и опонира на националния проект за ръководство на отпадъците , тъй като след 2025 година, когато се чака да проработи заводът, България ще генерира по-малко боклук, от нужния за индустриалните мощности . Проектът не дава отговор на екологичната оценка към него, разяснява биологът Пенчо Пандъков, който е член на Екологичния експертен съвет и добави за упования проблем с водите.

Според него в плана е сбъркано ръководството на отпадните води, тъй като смесват потоци от разнообразни индустриални процеси , някои от тях нечисти с токсични субстанции. Предвиждат оборудване, което няма да управлява на излаз тези токсични субстанции .

" Предвиждат оборотни води и тези токсични субстанции като тежки метали, устойчиви органични замърсители ще с натрупват с времето, няма да бъдат следени , ще се изпускат във водното тяло и също могат да доведат до блокиране на пречиствателните процеси ", изясни Пандъков.
 Пореден митинг против градежа на цех за горене на отпадък в Павликени
Пореден митинг против градежа на цех за горене на отпадък в Павликени

Общината поддържа локалните хора, решението обаче е в ръцете на Министерство на околната среда и водите

Като член на Екологичния експертен съвет Община Павликени поддържа вложителя, само че излиза със забележки, изясни заместник-кметът Анастасия Вачева. Принципното ни мнение е позитивно при редица условия, които слагаме, които са само в полза на живота и здравето на популацията на общината, сподели тя.

" Настоявам да не се позволява на територията на завода да се правят каквито и да е действия по обработка на боклуци. Ако влиза RDF, да влиза чист, типов RDF, който да бъде изгарян. Нищо друго да не се прави на територията на общината. Настояваме тежката техника, която ще се употребява при строителството, както и следствие при употребата, да не минава през обитаемоте места на общината ", съобщи Вачева.

От компанията вложител настояват, че планът е екологичен и няма да докара до проблеми със здравето на хората и с околната среда, само че участникът на " Петрургия " в Екологичния експертен съвет не се срещна с протестиращите през Екоинспекцията във Велико Търново.

Журналисти не бяха позволени в постройката на инспекцията . По думите на шефа на ведомството Цонка Христова каквото и решение да има, ще последва обжалване. " Обжалването може да бъде до министъра, може да бъде и непосредствено до съда. Ако обаче се подаде до министъра и до съда, съдът би трябвало да го върне на министъра за мнение . Така или другояче в двете обстановки другата страна ще жали, каквото и да е решението ", изясни Христова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР