Нов пакет зелено законодателство на ЕК залага две цели -

...
Нов пакет зелено законодателство на ЕК залага две цели -
Коментари Харесай

ЕС залага по-амбициозни цели за водата и въздуха, за България те ще са проблем

Нов пакет зелено законодателство на Европейска комисия залага две цели - стопанска система с нулев въглероден отпечатък и чиста среда за живот до 2050 година Инициативата е част от Зелената договорка и включва понижаване на замърсяването на въздуха, водата и почвата до търпими равнища за здравето и естествените екосистеми. България към този момент изостава с постигането на предходните цели и е глобявана неколкократно.
Европейската комисия предложи в сряда, 26 октомври, Законодателството е част от Зелената договорка и цели стопанска система с нулев въглероден отпечатък (net zero) и

Почти 300 000 европейци умират прибързано всяка година, а препоръчаните нови правила ще понижат смъртните случаи, породени от високите равнища на главния замърсител на въздуха PM2,5 с повече от 75% за 10 години. Комисията желае да подсигурява, че задачите за понижаване на замърсяването ще се реализират по-често на процедура. Ревизираната инструкция за пречистването на градските отпадъчни води ще помогне за по-чисти реки, езера, подпочвени води и морета и ще направи пречистването на отпадъчните води по-рентабилно. Допълнителни ограничения се плануват за уголемен лист на замърсяващите химични субстанции, повече отговорност от замърсителите, наложително обезпечаване на канализация и в по-малки обитаеми места и квартали и други

Новото законодателство ще бъде съществено предизвикателство, изключително за България, която съгласно последния на Европейска комисия е една от страните в Европейски Съюз с най-вече смъртни случаи и понижена дълготрайност на живота поради мръсния въздух. По отношение на градските отпадъчни води страната ни е с четвъртата най-ниска стойност в Европа. Според отчета " спазването на политиките в региона на околната среда в България не е на приемливо равнище " в доста връзки - мръсния въздух, политиката по отпадъците, отпадъчните води, биологичното многообразие и други В тази връзка нови по-амбициозни цели неизбежно ще доведат до още по-скъпоструващи наказателни процедури за страната ни.
Реклама
Все отново предложенията на Европейска комисия ще бъдат прегледани от Европейския парламент и Съвета в границите на елементарната законодателна процедура. След като бъдат признати, те ще влязат в действие последователно, с разнообразни цели за 2030, 2040 и 2050 година - като по този начин ще се даде време на промишлеността и на управляващите да се приспособяват и да влагат, когато е належащо. По-чист въздух до 2030 година цел за нулево замърсяване до 2050 година Замърсяването на въздуха е най-голямата екологична опасност за здравето и водеща причина за хронични болести, в това число инсулт, рак и диабет. То е неизбежно за всички европейци и визира непропорционално сензитивните и уязвими обществени групи. Замърсеният въздух също вреди на околната среда, причинявайки подкисляване, еутрофикация (повишена биологична работливост на водните растения вследствие на увеличеното наличие на химикали във водата), увреждане на горите, екосистемите и културите.

Проектопредложението цели главният замърсител - фините прахови частици (PM2,5), да бъде понижен повече от половина във въздуха.

Законодателството ще подсигурява и право на обезщетение на хората, чието здраве е повредено вследствие на замърсяването на въздуха, в случай че то се дължи на нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз. Те ще имат и право да бъдат представлявани от неправителствени организации посредством групови искове за обезщетение. Предложението също по този начин ще внесе повече изясненост по отношение на достъпа до правораздаване, ефикасните санкции и по-добра социална информация за качеството на въздуха. Специално подпомагане от страна на комисията ще бъде оказано на локалните управляващи посредством подсилване на наредбите за мониторинг на качеството на въздуха и проекти за подобряването му. Конкретните ограничения, които националните и локалните управляващи ще подхващат обаче, с цел да изпълнят стандартите, остават напълно на тяхната преценка.
И още веднъж ще наваксваме Фотограф: Надежда Чипева В края на септември столичният кмет Йорданка Фандъкова регистрира, че за трета поредна година (от 2019 до 2021) София извършва нормата за средногодишна централизация от 40 микрограма на пространствен метър за ФПЧ10. Остава да реализираме и другия индикатор - брой дни в годината с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 от 50 микрограма на пространствен метър. За него наклонността също е позитивна, като през предходната година единствено на една от станциите е записано превишение на нормата повече от допустимите 35 дни годишно, разгласи Фандъкова при присъединяване си на кръгла маса на тематика " Обединени за по-чист въздух " в парк " Врана ". Новите правила обаче ще наложат нови предели, които България ще има няколко години, с цел да навакса. Реклама
По калкулации на Европейска комисия предлагането ще помогне за трагично възстановяване на качеството на въздуха в Европа до 2030 година и ще докара до брутни годишни изгоди от 42 милиарда евро до 121 милиарда евро до 2030 година при под 6 милиарда евро разноски годишно. По-добро и по-рентабилно филтриране на градските отпадъчни води Ревизираната инструкция за пречистването на градските отпадъчни води ще помогне за по-чисти реки, езера, подпочвени води и морета, ще направи пречистването на отпадъчните води по-рентабилно. За да се употребяват допустимо най-добре отпадъчните води като запас, се предлага реализиране на енергийна индиферентност на бранша до 2040 година, да се усъвършенства качеството на утайките, с цел да се ускори кръговата стопанска система.

Няколко усъвършенствания ще подкрепят за запазване на здравето и околната среда, измежду тях са нови стандарти за микрозамърсителите и нови условия за мониторинг на микропластмасите. Задълженията за филтриране на водата ще бъдат разширени и за по-малките общини над 1000 поданици (в момента над 2000 жители). С оглед ръководството на проливните дъждове, зачестили заради изменението на климата, ще има условие за основаване на интегрирани проекти за ръководство на водите в по-големите градове. Комисията предлага систематично да следи отпадъчните води за няколко вируса, измежду които CoV-SARS-19, и антимикробна устойчивост.

Държавите от Европейски Съюз ще би трябвало да обезпечат достъп до канализация за всички, в това число за уязвимите и маргинализирани групи. Тъй като 92% от токсичните микрозамърсители, открити в отпадъчните води на Европейски Съюз, идват от фармацевтични артикули и козметика, нова скица за разширена отговорност на производителя ще изисква от производителите да заплащат разноските за отстраняването им. Това е в сходство с правилото " замърсителят заплаща " и също по този начин ще подтиква научните проучвания и нововъведенията в нетоксични артикули, както и ще направи по-справедливо финансирането на пречистването на отпадъчни води.

Очаква се измененията да усилят разноските с 3,8% (до 3,8 милиарда евро годишно през 2040 г.) за изгода от над 6,6 милиарда евро годишно, с позитивно съответствие разноски - изгоди във всяка страна членка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР