Нов израелски шпионски софтуер, подобен на програмата Пегас, е бил

...
Нов израелски шпионски софтуер, подобен на програмата Пегас, е бил
Коментари Харесай

Нов израелски софтуер е използван за шпиониране на журналисти и опозиционери и в България

Нов израелски шпионски програмен продукт, сходен на програмата " Пегас ", е бил употребен против публицисти и политически фигури в няколко страни, заяви канадската изследователска лаборатория " Ситизън лаб ", представена от Франс прес.

Шпионският програмен продукт е основан от " КуаДрийм ", компания, учредена от някогашен израелски боен, някогашен член на израелската NSO Group, основала " Пегас ", оповестяват експертите по киберсигурността. Поне петима души са били подложени на следене благодарение на новия програмен продукт в Северна Америка, Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток.

Сред тях има публицисти, представители на политическата съпротива и член на неправителствена организация, съобщи организацията, която към този момент не оповестява имената им.

Темата за частния шпионски програмен продукт излезе на напред във времето в интернационален проект, след разкритията за " Пегас ". До юли 2021 година медийно следствие разкри лист с повече от 50 000 имена на лица, които може да са били следени с тази стратегия, напомня Агенция Франс Прес. Това провокира кавги и правосъдни каузи в няколко страни, а Екологичен потенциал сътвори специфична проверяваща комисия по въпроса.

" Ситизън лаб " изясни, че откакто бъде конфигуриран на телефон или компютър,  " КуаДрийм " може да записва телефонни позвънявания, да прави фотоси и да търси във файловете на устройството, всичко това - без знанието на потребителя. Той също по този начин разрешава достъп до данни, съхранявани в облачното вместилище, и има функционалност за самоунищожаване, с цел да скрие наличието си, откакто към този момент не се употребява.

Канадската лаборатория е идентифицирала сървъри в 10 страни, които са получавали данни от устройствата на жертвите, в това число Израел, Сингапур, Мексико, ОАЕ и България.

Шпионският програмен продукт е бил продаван на държавни управления, в това число тези на Сингапур, Саудитска Арабия, Мексико, Гана, Индонезия и Мароко, съгласно " Ситизън лаб ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР