Нов доклад сочи, че 87% от българските деца са в

...
Нов доклад сочи, че 87% от българските деца са в
Коментари Харесай

87% от българските деца използват интернет


Нов отчет сочи, че 87% от българските деца са в интернет.

Също по този начин всяко 5-о дете е имало среща с човек, с който се е срещнало в обществените мрежи , а 48% от децата не могат да разграничат в тази среда дали една информация е истина или неистина.
Дигиталният свят крие необикновен капацитет, само че и крие прекалено много опасности и рискове, стана ясно през днешния ден по време на конференцията на тематика: „ Състоянието на децата в цифровия свят през 2017 година “, проведена от УНИЦЕФ и Държавната организация за протекция на детето/ДАЗД/. На нея бе показан просторен отчет, бяха разиграни от младежи скечове и разновидности на вероятни обстановки, свързани с деца, в обществените мрежи.

Животът на децата към този момент е неосъществим без интернет, което няма нищо общо с детството на предходните генерации, съобщи Мария Хесус Конде, ръководител на УНИЦЕФ за България при откриването на конференцията. Времената, обаче, се трансформираха и тази година годишният ни отчет откри, че цифровия свят промени децата. Което върви в директна връзка с тяхното запазване от заплахите, които дебнат в него, разясни Конде.

Има към 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това би трябвало да се промени, тъй като измежду тях са и деца в неравностойно състояние, живеещи измежду ограничения, продължи тя. Нашата задача е всяко дете по света да има подобен достъп. Но интернетът, с изключение на капацитет, носи и риск от закононарушения, по тази причина е належащо да повишим информираността на децата и на родителите за това, да ги предпазим от заплахите, които дебнат в цифровия свят, сподели Конде. Важно е посредством разнообразни институции, в това число и посредством министерството на образованието, да подсигуряваме и да предотвратим тези опасности, разяснява тя. Цифровите технологии трансформират детството и децата в България не се разграничават от връстниците си в други страни, уточни представителят на УНИЦЕФ за България, съобщи БГНЕС.

През 2016 г изследване сподели, че 87% от децата в България употребяват интернет и този % всяка година се покачва. Но би трябвало да сме сигурни, че институциите са добре подготвени, оборудвани и имат схващане за заплахите в интернет. За нас като организация е значимо по какъв начин вие тук виждате тези проблеми и какви хрумвания имате в тази посока, обърна се Конде към участниците в конференцията.

Трябва да подпомогнем по-най положителния метод самодейностите, свързани със сигурността на децата в цифровия свят и по тази причина ще работим интензивно на равнище държавно управление, в границите на консултативния орган с присъединяване на деца и на другите институции в България, съобщи ръководителят на ДАЗД Офелия Кънева, която е съорганизатор на форума. Тя изрази вяра, че всички, които поставят старания в тази сфера, ще се причислят изрично към идните начинания, и това ще са всички заинтригувани и ангажирани с тази проблематика.

Дигиталните технологии са трансформирали света, само че те са трансформирали и самите деца, съобщи при представянето на главния отчет Клара Сомарин, експерт „ Закрила на детето, употреба и насилие” от централата на УНИЦЕФ. В Африка над 60% от децата нямат интернет, до момента в който в Европа този % е 4, сподели тя, с цел да показа равнището на икономическото разделяне и неравенствата по света. Тези числа приказват за маргинализация на избрани пластове от популацията, на цели страни и райони, което понижава възможностите им за триумф в живота. От друга страна насилието, половите закононарушения и експанзията навлязоха и в интернет, по метод подобен с този, който е в самия живот. Никога не е било по-лесно, в сравнение с сега- в интернет, да се стигне до едно дете и да се трансформира то в жертва. Най-трудното за правоприлагащите органи е непрекъснато изменящата се среда на технологиите, уточни Сомарин. А родителите доста малко знаят какъв брой персонални данни децата могат да качат в интернет и този евентуален риск е голям. В взаимозависимост от културния подтекст на дадена страна в по-голяма или по-малка степен се нарушават правата на децата, само че това е информация, която допълнително случаи не е известна на родителите, означи Сомарин. Видовете опасности за децата в интернет са: полово изнудване и съблазняване, стават жертви на нахлуване на връстници, кибертормоз, постоянно децата сами се подлагат на риск като дават ненужна информация и други Всички знаем, че множеството деца имат позитивни преживявания в интернет или най-малко по този начин си мислят, само че постоянно те стават подвластни от него, претърпяват меланхолия и подтиснатост. Това са главните изводи в отчета, само че ние имаме и обособени направления на политиките на УНИЦЕФ, с цел да защитим децата, уточни представителят на организацията.

На първо място би трябвало да се обезпечат запаси за съгласуваност, държавните институции би трябвало да оферират точки за влизане в интернет, да подсигуряват, че наличието е задоволително за децата, сподели Сомарин. Другата област на политики е да подсигуряваме, че в случай че децата се сблъскват с принуждение в интернет, това може да промени живота им, даже да стигнат до самоубийство, по тази причина ние би трябвало да се стремим да подкрепяме правоприлагащите органи. Заедно с това киберпрестъпленията се усилват и би трябвало да си сътрудничим с полицията, прокуратурата и правосъдната система, тъй като постоянно има пропуски в законодателството, което препятства следствието. Ние също желаеме страните да разработят съответен държавен отговор на тази опасност. България също е подписала един основополагащ интернационален документ, съгласно който държавните органи би трябвало дружно да се опитат да се оправят с тези закононарушения по отношение на деца, ръка за ръка и с Неправителствени организации бранша. Третата мярка за политика е обезпечаване на цялост на персоналния живот на децата. Това значи, че държавните управления и учебните заведения събират данни за децата и би трябвало да се обезпечи отбрана на тези данни във всички платформи, акцентира Сомарин. Четвъртата рекомендация за политика е да се работи във връзка с цифровата просветеност, с цел да могат децата да са в сигурност. Децата би трябвало да знаят към кого да се извърнат при проблем. Препоръчително е да се преподава цифрова просветеност в учебно заведение и това да стане още при започване на образованието, в началната степен на образованието. Заедно с това се планува и поддръжка на възрастните, има положителни стратегии за това. Но децата преди всичко би трябвало да се научат да пазят личната си цялост, да ги учим на приемливост в интернет. А и ние би трябвало да се замислим дали не разкриваме без да желаеме информация за децата си, това е също въпрос на умения и познания, сподели Клара Сомарин. Родителите, децата и преподавателите би трябвало да получат образование за цифровите технологии, тъй като би трябвало да са наясно със отбраните и паролите. Насърчаваме страните да слагат децата в центъра на всяка една цифрова политика, която създават, акцентира представителят на централата на УНИЦЕФ.

Докладът „ Състояние на децата по света през 2017 г.” изследва методите, по които цифровата технология към този момент е трансформирала живота на децата и техните житейски шансове, и какво може да донесе бъдещето.

Ако се употребява вярно и е общодостъпна, цифровата технология може да промени разпоредбите на играта за обществено изключените деца – без значение дали заради беднотия, раса, етническа принадлежност, пол, увреждане, разселеност или географска изолираност, свързвайки ги със свят на благоприятни условия и предоставяйки им уменията, от които се нуждаят, с цел да бъдат сполучливи в един цифров свят. Ако обаче не разтеглим достъпа до нея, цифровата технология може да сътвори нови разделения, които не разрешават на децата да осъществят своя капацитет. И в случай че не действаме в този момент, с цел да сме в крайник с бързите промени, рисковете онлайн могат да създадат уязвимите деца по-податливи на употреба, корист и даже трафик, както и да доведат до по-трудно доловими закани за тяхното благоденствие. Този отчет приканва за по-бързи дейности, целенасочени вложения и засилено съдействие в отбрана на децата от вредите от един по-свързан свят, като в същото време се употребяват опциите на цифровата ера за облагодетелстване на всяко дете.

Дигиталната технология към този момент е трансформирала света – и защото от ден на ден деца по света са онлайн, тя във все по-голяма степен трансформира детството.

Младите хора (на възраст 15–24 години) са най-свързаната възрастова група. В международен мащаб 71% от тях са онлайн, спрямо 48% от общото население. Един на всеки трима интернет консуматори в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Все повече доказателства сочат, че децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст. В някои страни е евентуално децата на възраст под 15 години да употребяват интернет, колкото възрастните над 25 години. Смартфоните подхранват така наречен просвета на спалнята, като онлайн достъпът за доста деца става по-личен, по-интимен и по-слабо следен. Свързаността може да промени разпоредбите на играта за някои от най-маргинализираните деца в света, като им помогне да осъществят своя капацитет и прекъсне междупоколенческите цикли на беднотия.

Дигиталните технологии дават благоприятни условия за образование и обучение на децата, изключително в отдалечени райони и по време на филантропични рецесии. Дигиталните технологии също по този начин разрешават децата да получат достъп до информация по въпроси, които засягат техните общности, и могат да им обезпечат избрана роля за решаването им. Дигиталните технологии могат да обезпечат стопански благоприятни условия, като дават на младежите разновидности за образование и услуги за намиране на работа, както и посредством основаване на нови типове работа.

С оглед възстановяване на образованието осведомителните и информационните технологии (ИКТ) в образованието би трябвало да бъдат подкрепени с образование за учители и подобаваща просветителна среда.
Дигиталният достъп обаче се трансформира в нова разграничителна линия, защото милиони деца, които биха могли да извлекат най-голяма изгода от цифровите технологии, нямат достъп до тях. Около 29% от младежите по света – към 346 милиона души – не са онлайн. Африканските младежи имат минимален достъп до цифровия свят. Около 60% от тях не са онлайн, в съпоставяне със единствено 4% в Европа. Дигиталното разделяне надвишава въпроса за достъпа. Децата, които разчитат по-скоро на мобилни телефони, в сравнение с компютри, могат да получат не най-хубавия онлайн опит, а тези, които не имат цифрови умения или приказват малцинствени езици, постоянно не могат да намерят съответното онлайн наличие. Дигиталното разделяне също по този начин отразява преобладаващите стопански несъответствия, като усилва преимуществата на децата от по-богатите среди и не обезпечава благоприятни условия на най-бедните и най-неравнопоставените деца. Съществува и цифрова неравнопоставеност сред половете. В международен мащаб 12% повече мъже, в сравнение с дами, са употребявали интернет през 2017 година В Индия по-малко от една трета от интернет потребителите са дами.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Общество  Над 71 000 са македонците с българско поданство Над 71 000 са македонците с българско поданство  Цацаров със препоръки към Цачева по какъв начин да се грижи за пандизчиите Цацаров със препоръки към Цачева по какъв начин да се грижи за пандизчиите  Николина Чакърдъкова с трогателен концерт на 3-ти Март в Лондон Николина Чакърдъкова с трогателен концерт на 3-ти Март в Лондон  Призоваха Делян Пеевски да се яви в предаването Призоваха Делян Пеевски да се яви в предаването " Съдебен спор "  Продължават опитите за имейл измами от името на ЕНЕРГО-ПРО Продължават опитите за имейл измами от името на ЕНЕРГО-ПРО Интервю Още Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен
Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година Той...
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Уеднаквяват наказванията за корупция в пу...
Наказанията за корупционни закононарушения в обществения и в частния бранш се уеднаквяват с оферти за промени в Наказателния кодекс, п...
Световноизвестното риалити " Кухнята на Ада... Ромпетрол - 15 години в България и Молдова Учител ограби гаража на Ромина Тасевска Борисов: Всеки ден чувам нови самолети да... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 14 декември
Овен Този четвъртък ще имате шанс на любовния фронт. Най-сетне ще обърнете внимание на някой, който толкоз от дълго време се пробва да при...
Атентат в Могадишу, има жертви Тита: Да ти разпилян панела и екрана означ... Известна порнозвезда се самоуби поради киб... Салма Хайек също упрекна Харви Уейнстейн в... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image 63% от българите желаят АЕЦ " Белене "
63% от българите утвърждават изразената от държавното управление подготвеност да строи АЕЦ „ Белене”, а 26% реагират отрицателно на анонса...
Норвежката експедиция на Руал Амундсен дос... Путин ще се кандидатира на изборите като н... Каракачанов с упоритост за осъществяване на тр... Икономов: Ски зоната в Банско няма да се р...  www.expert.bg  87% от децата в България употребяват интернет 87% от децата в България употребяват интерне...  Само 6% от българите са сключили застраховка онлайн Само 6% от българите са сключили застрах...  Третата линия на метрото ще икономисва 90 хиляди тона нездравословни излъчвания Третата линия на метрото ще икономисва 90...  Левицата дава на Конституционен съд текст от закона за бюджета на Здравната каса Левицата дава на Конституционен съд текст от закона за б...  www.iwoman.bg  Това са обичаните неща на зодиите Водолей, Риби и Везни Това са обичаните неща на зодиите Водолей...  3-те зодии, за които 2018 ще е незабравима 3-те зодии, за които 2018 ще е незабрави...  През 2018 не се връщай при този, който разруши сърцето ти През 2018 не се връщай при този, който р...  Ники Илиев разяснява слуховете за разлъка със Саня Ники Илиев разяснява слуховете за раздял...  http://www.sportlive.bg  ЦСКА изиска допинг надзор за мача с Лудогорец ЦСКА изиска допинг надзор за мача с Луд...  Единадесет тима в Европа останаха непобедени дотук Единадесет тима в Европа останаха непо...  Защо VAR ядосва футболистите? Защо VAR ядосва футболистите?  Дерменджиев се кандидатира за някогашния пост на Херо, само че не се яви на състезанието Дерменджиев се кандидатира за някогашния пос... Интервю Още Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен
Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година Той...
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Нови Най-четени Най-коментирани 87% от българските деца употребяват интернет... 30 0 Отново претенции за премахване на кмета на Септември... 63 0 Путин се надява Тръмп към момента да желае положителни връзки с Русия (ВИДЕО)... 56 0 Доживотен затвор за всеки, който вербува терористи в Русия... 65 0 Пиарът на Българска академия на науките пита управлението: Кога ще публикувате отчета за " Беле... 100 0 Дневен хороскоп за 14 декември 5818 1
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР