Нов дипломатически скандал е на път да всее смут по

...
Нов дипломатически скандал е на път да всее смут по
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен отказа покана за Деня на независимостта от Украйна

Нов дипломатически скандал е на път да всее ужас по върховете в ЕС малко след „ Дивангейт “ в Истанбул.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отказала покана да участва на 30-годишнината от Независимостта на Украйна, съобщи " Политико ". Поканата е била изпратена персонално до нея от президента на страната Володимир Зеленски. Писмото с отказа не е изпратено от нейно име и с нейния автограф, а от шефа на кабинета ѝ Бьорн Сиберт. Според коментатори на „ Политико “ това е следващо недопустимо нарушение на дипломатическия протокол в границите на Европейски Съюз.  Този път обаче Урсула фон дер Лайен не е в ролята на жертва.

Освен това по време на честванията Украйна ще се организира „ Кримската платформа “ – политическа среща на високо ниво, на която би следвало да се окаже поддръжка по отношение на нарушавания суверенитет на страната, когато Русия едностранно анексира полуостров Крим през 2014 г. Отказът на Лайен да участва поражда подозрения до каква степен тя има желание да показва поддръжка за Украйна и то в миг, в който Русия струпва най-големия брой войски край границата от 2014 година насам, написа редакцията на " Политико ".

Писмото е било изпратено единствено ден откакто по време на посещаване при турския президент Реджеп Ердоган ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел седна на един от двата стола в стаята за формалната среща, без да предложи мястото на Урсула декор дел Лайен, която в последна сметка беше принудена да седне на диван, надалеч от двамата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР