Нов български сорт люцерна Цвета разработиха учени от Институт по

...
Нов български сорт люцерна Цвета разработиха учени от Институт по
Коментари Харесай

Признаха новия български сорт люцерна Цвета

Нов български вид люцерна " Цвета " създадоха учени от Институт по земеделие и семезнание (ИЗС) „ Образцов чифлик” - Русе. Той е приет през март 2021 година, оповестиха от Селскостопанска академия. Селекционният развой е траял повече от 15 години, с присъединяване на гл. ас. доктор Диана Маринова и ас. доктор Илиана Иванова.

Сортът е резистентен на кореново и стъблено изгниване с извършител Phytophtora sp. " Цвета " е основан при характерните почвено-климатични условия на опитното поле на института, за които са присъщи рисково ниски температури през зимата и доста високи температури, съчетани с ниска почвена и въздушна мокрота, през лятото. Това обуславя неговата необятна екологична гъвкавост, висока жизнеспособност на растенията и бързото и заедно подрастване на тревостоя през пролетта.

Сортът е с огромна продължителност, което дава опция посевите да се отглеждат в продължение на 4-5 и повече години, запазвайки своята добра гарнираност. В години с естествени превалявания той образува по 4-5 откоса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР