Нов апартамент на цял етаж в една от най-луксозните сгради

...
Нов апартамент на цял етаж в една от най-луксозните сгради
Коментари Харесай

Цветан Цветанов си купил нов луксозен апартамент

Нов апартамент на цялостен етаж в една от най-луксозните здания в София - това е новата облага на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В сбирката му от недвижими парцели, с изключение на с жилище, се обогатява и с „ ВИП асансьор ", който води шефа на ПГ на ГЕРБ и фамилията му от персоналния им гараж в постройката непосредствено в дома им, написа "Свободна Европа ". Разкритието е направено взаимно с специалисти на гражданската организация „ Антикорупционен фонд ".
Цветан Цветанов се е сдобил с новия апартамент през 2018 година, като е трансферирал на фирмата-строител на новия парцел два от своите остарели жилища. И въпреки на процедура парцелите му да са намалели с един, имуществото на ръководителя на ПГ на ГЕРБ се е нараснало доста. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, по какъв начин квадратният метър в лускозната постройка излиза на семейство Цветанови едвам 627 евро, в случай, че цените там стартират от 2600 евро на кв. м.
От "Свободна Европа " са отправили документално този въпрос към водача на ГЕРБ в Народно събрание, само че не са получили отговор. За сметка на това се е удостоверила достоверността на документите, с които медията разполага.
Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 година „ Сграда на годината ". Това е кооперация на компания „ Артекс " на име „ Летера ", известна още като „ Къщата на буквите ". Зданието се намира в столичния квартал "Изток ", на улица „ Латинка ".
Апартаментът е ситуиран на последния, шести етаж и заема повърхност от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж и преддверие с „ ВИП асансьор ". Така новата недвижима благосъстоятелност на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща повърхност от малко над 315 кв. м.
За да се снабди с жилището в лускозната постройка, Цветанов разменя с „ Артекс " две от старите си жилища на улица „ Елемаг " в кв. „ Изток ", като приписва на компанията 190 кв. м. жилищна повърхност и две паркоместа. Освен това някогашният вътрешен министър доплаща 100 000 лв. на строителната компания.
Замяната е осъществена на цената на данъчната оценка на новия парцел, която е 386 654 лв. (в тази сума влизат двата остарели жилището с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията демонстрират, че по документи новият парцел е с цена 1227 лв. на кв. м.
Данъчната оценка значително се разграничава от пазарната цена на сходни парцели, установяват специалистите на гражданската организация „ Антикорупционен фонд ", с които "Свободна Европа " работи дружно за определяне на обстоятелствата.
В поддръжка на този извод са и медийни изказвания на шефа на "Артекс " Весела Мирянова, която декларира, че парцелите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което значи, че цената, която фамилията на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от нормалните.
Имотите на Цветан Цветанов влязоха в публичното внимание през 2010 година. Тогава стана известно, че единствено за две години фамилията на някогашния вътрешен министър е придобило с неразбираемо данъчно минало 6 недвижими парцела в София през 2007 и 2008 година с обща повърхност 358 квадратни метра и на обща стойност над 462 000 лв.. През 2013 година последва и данъчна инспекция на Цветанов, която не откри нарушаване. Но пък някогашният началник на Националната организация по приходите (НАП) - Красимир Стефанов стана народен представител от ГЕРБ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР