Нотариалната камара и Национална агенция за приходите обсъждат промените в

...
Нотариалната камара и Национална агенция за приходите обсъждат промените в
Коментари Харесай

Обсъждат облекчаване на сделките с имоти и коли

Нотариалната камара и Национална организация за приходите разискват измененията в член 74, алинея 1, член 264 и член 265 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, които влизат в деяние от 03.05.2024 година, оповестиха от камарата.

Измененията плануват отпадането на декларациите за липса на непогасени публични отговорности, с които жителите са длъжни да се снабдят и да ги демонстрират при прехвърляне на недвижими имоти и моторни транспортни средства. Проверката за такива отговорности към този миг ще се прави от нотариуса по електронен път или, в ограничен брой случаи, от съдията по вписване. Според тези промени нотариусите и съдиите по вписване към този миг ще носят солидарна отговорност за отговорностите, дължими от жителите при неспазване на изискванията на закона.

Как може да ни известят при договорка с наш парцел

Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени заявки на жителите годишно с ефикасна ревизия в фактически време за съществуването на непогасени, подлежащи на неотложно реализиране публични отговорности, ще усили сензитивно събираемостта на приходите в бюджета.
 
Нотариусите ще имат отдалечен достъп до информационните системи на Национална организация за приходите, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси. Той ще се осъществя взаимно от дирекция “Информационни системи и електронно управление ” и IT специалистите на Нотариалната камара.
 
 istock istock
Изграденият електронен обмен на информация е новаторско решение за електронна административна процедура, която повишава ролята и отговорността на нотариуса при сделките с недвижими имоти и моторни транспортни средства.
 
От Централното управление на Национална организация за приходите ще вземат присъединяване Силвия Стефанова - началник на дирекция „ Събиране “, Боряна Георгиева - началник на дирекция Обслужване “ и още четирима експерти, включително и от дирекция „ Информационни системи и електронно управление “. В това обучение ще вземат присъединение стотици нотариуси, служители в нотариалните адвокатски компании, и съдии по вписване.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР