Нострадамус, чието рождено име е Мишел дьо Нострадам, се ражда

...
Нострадамус, чието рождено име е Мишел дьо Нострадам, се ражда
Коментари Харесай

Какво не знаем за Нострадамус и неговите пророчества

Нострадамус, чието рождено име е Мишел дьо Нострадам, се ражда в малко френско провинциално градче. Около рождената му дата витае тайнственост като догатките се свеждат главно сред две дати - 14 и 21 декември 1503 година Бъдещият популярен оракул е едно от деветте деца в фамилията.

Някъде през 1530 година Нострадамус става един от най-търсените гадатели и лечители, въпреки и да няма здравно обучение. Историята споделя, че той лекувал даже чума, наред с други нормални и необикновени диагнози. Освен с медицина Мишел дьо Нострадам борави ловко и с астрологията. През 1547 година стартира да прави огромни пророчества, които по-късно разгласява в едноименната си книга, която излиза от щемпел за първи път през 1555 година Много от направените предсказанията в нея се сбъдват и славата на Нострадамус бързо се разнася из цяла Франция, Европа и по света. Поканен е като значим посетител даже в кралския двор, където продължава да прави своите гадания и астрологични хороскопи.
Отива си от този свят на 1 или 2 юли 1566 година Наследството му обаче е обект на интерес и до през днешния ден. Да не приказваме, че съвсем всяка година се появяват и нови негови пророчества, свързани с бъдещето. Ето някои любопитни детайлности от живота на Нострадамус, които може би не знаем.

Нострадамус е изключен от здравното училищеКолкото и необичайно да звучи, на великия оракул по никакъв начин не му е вървяло с образованието. Първо – през 1519 година, когато е едвам 15-годишен, той се записва да учи в университета в Авиньон. Само година по-късно обаче образователното заведение става огнище на чума и затваря наложително. В идващите 8 години Мишел дьо Нострадам обикаля цяла Франция, Италия и Испания, търсейки лековити билкови растения, от които прави лечебни отвари. В това време работи и като аптекар и оказва помощ на доста хора, изумени от черната болест.

През 1529 година Нострадамус се записва в университета в Монпелие (едно от най-старите лечебни заведения в света), само че още веднъж няма шанс. От там пророкът е изключен, откакто управлението на университета научава, че е работил като аптекар – специалност, за която се счита, че е по-нисша от тази на доктор. Има подозрения дали по-късно Нострадамус още веднъж се е върнал да учи в университета или не.
Наред с пророчествата, Нострадамус разгласява и готварска книга
Да, това не е смешка. Една от първите изявления на екстрасенса е озаглавена „ Трактат за козметиката и консервите “. В трактата можете да откриете препоръки по какъв начин да си извършите руса багра за коса, лаксативи, паста за зъби, както и таблетки за смучене с усет на роза. В книгата обаче се срещат и най-различни кулинарни предписания като такива за марципанова паста, захаросана портокалова кора, мармалад, сладко от череши, консерва от круши и желе от дюля. Да не забравяме и неповторимата рецепта за любовно сладко (направено от ябълки от мандрагора и кръв на врабчета, наред с други неща), което се счита за супер мощен афродизиак, който безспорно ще „ възпламени “ сърцето на вашия обичан човек.

Освен в бъдещето, Нострадамус вижда и в предишното
Пророкът (неслучайно именуван така) е прочут най-много с безпогрешните си видения за бъдещето. Някои откриватели на Нострадамус обаче настояват, че той виждал и в предишното също толкоз добре и тъкмо. Някои скептици настояват, че общоизвестният вещател въобще не е имал свръхестествени заложби, а просто е проектирал събития от добре известното минало в бъдещето. Нещо като основаване на модели, които се повтарят. Питър Лемесиури, някогашен езиковед в Кеймбридж и професионален преводач, твърди, че Нострадамус не е бил нито астролог, нито гледач; той просто е вярвал, че историята ще се повтори.



Астролозите подлагат на критика неговите хороскопиИзвестността на Нострадамус, както споменахме и нагоре, го води до кралските палати в Париж. Лично е извикан от Катерина де Медичи, с цел да сформира хороскопи на децата й и да изясни предсказанията си за идните години, оповестени в „ Пророчества “. Така и става.

Това, което е забавно тук, е, че Нострадамус и неговите звездни карти въпреки и боготворени от елементарните хора, са били гневно подложени на критика от професионалните астролози. Те настояват, че пророкът няма задоволителни знания в полето на астрологията и хороскопите му не са правилни. През 1558 година Лорънс Видел разгласява листовка, озаглавена „ Декларация за злоупотреби, незнания и безредици на Мишел Нострадамус “, в която опровергава предсказанията на известния оракул и акцентира неналичието му на умения в астрологията.
Прозренията на Нострадамус са употребявани като агитация по време на Втората международна война
Малко откакто Германия нахлува в Полша през 1939 година Магда Гьобелс, брачна половинка на Джоузеф Гьобелс (министър на пропагандата и просвещението в Нацистка Германия), попада на откъс в книга на Нострадамус, който тя интерпретира като „ ясна победа на Германия “. Двамата съпрузи разпореждат да бъдат отпечатани брошури със съмнителното изказване за „ пророчеството “, които да бъдат публикувани както в Германия, по този начин и в страните, които все още резервират неутралитет. Съюзниците обаче отвръщат на удара. Те разпръскват също такива пропагандни брошури над окупираните от Германия страни, в които написа, че в действителност Нострадамус е предсказал краха на нацистите. А истината е, че нито едното, нито другото изказване са били предсказани от Нострадамус.

Безспорен факт остава това, че доста от предсказанията на Нострадамус в действителност са се сбъднали, само че и това, че през годините са му приписвани доста пророчества, които той не е правил.
 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР