Нощни вълци са санкциониран от ЕС заради подкрепата на войната.

...
Нощни вълци са санкциониран от ЕС заради подкрепата на войната.
Коментари Харесай

Това е много приятно. Европа забрани Нощни вълци, но те са добре приети в България

" Нощни вълци " са глобен от Европейски Съюз поради поддръжката на войната. Руските рокери не могат да пътуват в Европа. В България обаче почитателите на " вълците " се усещат добре. Те постоянно се появяват до съветската посланичка, а неотдавна бяха благословени и от църквата.

Неделя, късен следобяд. В новините се появява съветската посланичка, която повтаря настояването на Путин отпреди няколко месеца - че за съветски газ " се заплаща единствено в рубли ".

По-интересното в тази история обаче са хората към посланичката. На фотосите си вижда, че Елеонора Митрофанова е обградена от рокери, които тя назовава във Facebook " представители на клуба " Нощни вълци ".

Това е същият съветски рокерски клуб, който беше глобен от Европейски Съюз поради поддръжката му за съветската експанзия в Украйна. България също поддържа тези наказания.

На процедура обаче нито една институция не следи дали " Нощни вълци " провеждат събития в страната, дали рокери от Русия пътуват до България и какво вършат българските им почитатели.

Така, макар европейските наказания против " Нощни вълци ", в България " вълци " не престават да провеждат или вземат участие в обществени събития. Най-често те могат да бъдат срещнати на мероприятия на посолството на Русия. Добро отношение към тях показва и Българската православна черква.
Защо " Нощни вълци " са глобени
През юли Европейският съюз наложи наказания на съветския клуб " Нощни вълци " и на четирима от водачите му. Причината е, че рокерската организация е един от главните принадлежности за разпространение на пропагандата на Кремъл за войната против Украйна. Руските мотористи имат почитатели и в други европейски страни, измежду които е и България. Членовете на организацията вършат походи, концерти, събори и постоянно имат идея.

През 2016 година мотопоходът им се наричаше " Обединение на славяните ". През 2017 година обиколката из Европа на съветските рокери се споделяше " По пътищата на успеха ". Тогава те премиха по пътя, който Съветската войска е минала от Москва до Берлин през 1945 година.
Целта на глобите да ограничи опцията на " Нощни вълци " да пътуват и пропагандират концепциите на режима в Москва.
Целта на глобите, които наложи Европейски Съюз, е да ограничи опцията им да пътуват и пропагандират концепциите на режима в Москва. През годините обаче " Нощни вълци " съумяха да провеждат клубове и да привлекат последователи в доста европейски страни.

Появата им на 21 август на паметника на връх Шипка е последната им обществена демонстрация. Почти половината от присъстващите на фотографията с съветския дипломат Елеонора Митрофанова са рокери. Самата посланичка ги назовава " български мотористи – представители на клуба „ Нощни вълци “.

Формално българските " вълци " не са част от централния клуб в Русия, който е включен в глобите. Въпреки това, полемики в обществените мрежи на членове на придвижването приказват за тесни контакти, а неназован член на един от българските клубове споделя пред " 24 часа ", че са получили разпореждане от Москва да не приказват с медиите.

Коментарите на българските последователи на " Нощни вълци " в обществените мрежи демонстрират, че те споделят и популяризират концепциите на съветските си " братя ", както се назовават между тях.

Българските институции не дават информация дали и по какъв начин управляват активността на организацията в страната.
Митрофанова и " вълците "
В България почитателите на „ Нощни вълци “ развиват дейна клубна активност. Те постоянно се появяват на събития, проведени от посолството на Русия.

Ден след формалното отбелязване на годишнината от боевете на Шипка те бяха главните съпътстващи лица на съветската посланичка Елеонора Митрофанова.

„ Това са нашите сънародници, български мотористи – представители на клуба „ Нощни вълци “, представители на български публични организации. Това е доста прелестно, изключително предвид на това, че преди ден се организираха публични мероприятия, на които не ни поканиха “, написа Митрофанова в профила на съветското посолство във Facebook.

Няколко месеца по-рано представители на клуба участваха на събитие с посланичката пред Паметника на Съветската войска в София по случай 9 май, когато Русия чества успеха над нацистка Германия. Тогава те спомагаха за защитата на мероприятието.

По това време войната на Русия против Украйна към този момент се водеше повече от месец.

През 2017 година членове на „ Нощни вълци “ също бяха пред Паметника на Съветската войска, който беше част от маршрута на мотопохода „ По пътищата на успеха “.
 Българските
През същата година " Нощни вълци " участваха на церемонията по встъпване в служба на президента като споделиха, че това е " нашият президент " и му пожелаха дълъг мандат.
Църквата и " вълците "
Кръстовете, иконите и православните знаци са неразделна част от събитията, които провеждат „ Нощни вълци “. Независимо от идеологията, която пропагандират, те са добре признати от Българската православна черква.
 Църковните ритуали са част от събитията, които провеждат
От профила на Кюстендилската духовна епархия излиза наяве, че духовници се включват в събития на " вълците ". Публикация за такова събитие има на 16 юли - това е единствено три дни преди налагането на глобите и съвсем пет месеца след началото на войната.

Снимките демонстрират няколко десетки рокери в двора на черква, а духовници водят работа. На кожените елеци на рокерите са изписани по еднотипен метод страните и градовете, от които идват. На множеството написа " България ", само че се виждат и няколко с надпис " Россия ".

„ Архимандрит Исаак поздрави членовете на мотоклуба от България и чужбина - Русия, Черна гора, Беларус, Босна и Херцеговина - Република Сръбска, Македония, Сърбия, Австралия и Словакия “. Наред с това „ духовникът им благопожела и отсега нататък да бъдат постоянно образец за братска дружба, единодушие, взаимопомощ, да живеят като едно огромно семейство “, написа в известието.

Мотористите са получили също „ иконка за благословение, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит “.

Свободна Европа не съумя да открие за коментар представител на Българската православна черква и на българските последователи на " Нощни вълци ".
„ Лошите момчета “ на Путин
Адреналин, кожени облекла, мощни мотори, съветско знаме, родолюбив рок, атрактивни татуировки, кръст, икона. В името на Русия и обичайните полезности. Клубната принадлежност към „ Нощните вълци “ наподобява атрактивна за доста хора.

Организацията е основана в Москва през 1989 година, само че има близо 45 клуба по целия свят, в това число клонове в доста страни членки на Европейския съюз. Клубът стартира да се образува още по времето на Съветския съюз, когато рок музика се слуша скрито, а дългата коса е знак на протест против системата.
 Президентът Владимир Путин в шествие на
Повече от 30 години по-късно обаче „ Нощните вълци “ са освен част от системата, а главен инструмент за агитация на режима в Москва. Привърженици на клуба имат основна роля в анексирането на Крим през 2014 година Тогава те блокират улици и патрулират, до момента в който съветски специфични елементи завземат държавните здания.

Представители на „ Нощни вълци “ са доброволци във войната на Русия против Украйна. Организацията поддържа концепцията, че Украйна е част от Русия.

Клубът получава финансиране от съветската страна, а водачът на организацията Александър Залдостанов, по прякор Хирург, е непосредствен на президента Владимир Путин.

В на Европейски Съюз за налагане на наказания написа, че " Нощни вълци " са организация, която " подкопава или заплашва териториалната целокупност, суверенитета и самостоятелност на Украйна ".

Един от глобените е Залдостанов. В претекстовете за наказания против него се споделя, че като водач и създател на националистическия клуб „ Нощни вълци “ той е „ тясно обвързван с съветския президент Владимир Путин “ и „ интензивно поддържа съветската държавна агитация, като обществено отхвърля правото на Украйна на държавност и приканва за „ денацификация “, както и за „ деукраинизация “ на страната.

По мотив наложените наказания Хирург написа в профила си, че „ за нас думата Война и думата Победа от дълго време са станали синоними “.

Лицата, изброени поименно в листата на Европейския съюз, не могат да пътуват на територията на съюза. Същото се отнася и за членовете на организацията, записана в Москва.

Санкциите, наложени от Европейски Съюз на " Нощни вълци " не засягат директно активността на българските клубове. “Очаквам да ни вземат българското поданство, да ни линчуват и да ни изпратят в Южна Африка или Индонезия да вземем за пример! ", сподели за Бойчо Лещански - член на управителния съвет и представител на мотоклуб “Нощни вълци ” за България

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на външните работи (МВнР) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за това има ли ограничавания за членове на българските клубове „ Нощни вълци “ за пътешестване в чужбина, както и дали е записано влизане на членове на съветски клубове „ Нощни вълци “ в България.

От външно министерство споделиха, че " поставените въпроси не са в компетенцията " на Министерство на външните работи, а от вътрешното министерство не дадоха отговор.
„ Воля за нанасяне на побой “
През 2016 година походът на „ Нощни вълци “ през България, озаглавен „ Славянски марш 2016 “, беше запомнен с един побой.

30 юни 2016 година Малка група от българи и украинци се събират на входа на Бургас откъм автомагистрала „ Тракия “, с цел да стачкуват против визитата на близкия до Кремъл мотористки клуб.

Двама от протестиращите са удряни от мъже в камуфлажни униформи. По-късно ще стане ясно, че част от тях са членове на обвързваните паравоенни организации БНО „ Шипка “ и Войнски съюз „ Васил Левски “. Техни представители се включиха в посрещането на съветските " вълци ".

През 2019 година съдът осъди Светлозар Минов, Стойчо Гергинчев и Атанас Михов на 2 години условно с 3 години изпитателен период за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди на Иван Панчев и Иво Дошев. В решението на съда се споделя, че в тази ситуация е проявена „ упорита воля за нанасяне на побой ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР