Нощни ловци - това е първото определение, което ни идва

...
Нощни ловци - това е първото определение, което ни идва
Коментари Харесай

Защо котките виждат в тъмното

Нощни ловци - това е първото определение, което ни идва на мозъка, когато стане дума за котките. Добре де - първото след О, миличките!, Искам такова вкъщи!, Как, по дяволите, се снабдих с теб? и Идеални са за декор на лигави пожелания във Facebook!

Извън всичко това - те са нощни ловци! Факт. Дори и в случай че ги засипвате с паучове и гранули. И въпреки на домашните котки от дълго време да не им се постанова да ловуват, те, както и всички представители на семейство Felidae, към момента имат забележителната дарба да се оправят съвършено в цялостна мрачевина. Замисляли ли сте по какъв начин го вършат?

Много просто - за тях тъмното не е мрачно.

В очите на гръбначните животни има два типа фоторецептори - " конуси " и " пръчици ". Конусите обезпечават качествено цветно зрение в осветена среда. Пръчиците пък разрешават визулно разбиране на обекти при неявяване на светлина. В централната част от ретината на човешкото око са групирани повече конуси - поради което ние виждаме по-цветно, по-контрастно и по-надалече от котките. При котките пък там са съсредоточени повече пръчици - което им разрешава да виждат ясно даже в цялостна мрачевина.

В числа - виждат до осем пъти по-добре от нас. Освен това зрителният им ъгъл е 200 градуса, до момента в който нашият е 180. И са по-добри в следенето на бързо движещи се обекти.

Има ли значение отвесната зеница?

 Нощно виждане при котки

Разбира се - другояче еволюцията нямаше да си прави труда да я основава. Вертикалната зеница усилва дълбочината на зрението и улеснява фокусирането. Както и нашите кръгли зеници, отвесните зеници на домашната котка се уголемяват на мрачно - с цел да пропущат повече светлина. За разлика от кръглите обаче, отвесните зеници могат да усилят площта си до 300 пъти. За съпоставяне - зеницата на човешкото око се усилва до 15 пъти. Интересен факт: отвесните зеници се срещат преобладаващо при дребни хищници - с височина до 40 см. Лъвът, тигърът и другите едри представители на семейство Котки имат кръгли зеници.

Изцяло ли ни превъзхождат котките в зрението?

Странно, само че - не! Въпреки че ни бият по точки в нощното виждане и следенето на тичаща плячка, котките доста ни отстъпват, когато става въпрос за разбиране на цветове, контрастна картина и гледане в отдалеченост. Човек с обикновено зрение концентрира с лекост до към 60 метра, а котката - единствено до към шест. В цветното зрение сме още по-напред: здравото човешко око възприема солидна гама от цветове и нюанси, до момента в който котките виждат света най-вече в жълто-синьо. Доказано е най-малко, че са изключително чувствителни в две зони на светлинния набор: синьо-виолетово и жълто-зелено.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР