Норвежката служба за вътрешна сигурност съобщи днес, че в Осло

...
Норвежката служба за вътрешна сигурност съобщи днес, че в Осло
Коментари Харесай

Норвежки студент е арестуван за тероризъм в София

Норвежката работа за вътрешна сигурност заяви през днешния ден, че в Осло е задържан мъж по съмнение в присъединяване в терористична организация. Друг човек, разпознат като норвежки студент, е бил задържан в България в координирана акция, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на Асошиейтед прес.

По-късно през днешния ден арестуваният в норвежката столица обвинен ще се яви в съд, с цел да му бъде избрана мярка за неотклонение. Не се афишира неговата идентичност.

Говорителят на Полицейската работа за сигурност Трун Хугубакен съобщи пред Норвежката радиотелевизионна корпорация, че другият обвинен е арестуван в България по силата на европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Норвегия. Арестът е бил осъществен покрай София.

По-късно от българската профилирана прокуратура допълниха:

" Извършено е претършуване на адреса на лицето в Стара Загора, откъдето са конфискувани материални доказателства, относими към предмета на следствието.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща интервенцията, взаимно с партньорски служби, е открито, че преди и след идването си в България, лицето е разгласило в няколко интернет-страници и групи в обществените мрежи апели за осъществяване на терористична активност в и отвън Европа и е поддържало интензивни он-лайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките управляващи е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде прегледана от способния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските проверяващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По безапелационен метод е открито, че активността на лицето не обгръща нито подготовка и реализиране на терористична активност в България, нито основаване на терористична група в страната ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР